ČD Cargo vydělalo za pololetí 51 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD Cargo

Dceřiná firma Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo hospodařila za prvních šest měsíců letošního roku s hrubým ziskem 51 milionů korun. Ve srovnání s loňským pololetím je to o 146 milionů korun lepší výsledek. Hrubý provozní zisk EBITDA byl v pololetí meziročně o 300 milionů vyšší a činil 934 milionů korun. Deníku E15 to sdělil šéf představenstva firmy Gustav Slamečka.

Společnost překročila ve všech ukazatelích svůj podnikatelský plán, který u hospodářského výsledku předpokládal ztrátu 137 milionů. Podle Slamečky však není jisté, že se plán podaří překročit i v celoročních číslech. Firma nyní předpokládá na konci roku zisk dva miliony korun a EBITDA 1,5 miliardy korun.

„Těžko nyní činit nějaké definitivní závěry. Bavíme se na úrovni hospodářského výsledku, který je ovlivněn nejen provozní činností firmy, ale i finančními náklady, metodou odpisů a změnami v oceňování majetku. Ve druhém pololetí navíc začnou platit některé smluvní klauzule s určitými cenovými úpravami směrem dolů. To jsou kontrakty postavené tak, že v roce 2011 budou poskytnuty od určitého data určité slevy,“ řekl Slamečka.

Kromě zvýšené poptávky ČD Cargu významně pomohly dvě administrativní úpravy. Ministerstvo dopravy pro letošek snížilo firmě poplatek za použití kolejí zhruba o čtvrt miliardy korun. „Tento krok pomohl ČD Cargu, ale i naší konkurenci,“ řekl Slamečka, který nastoupil do čela firmy koncem června. Jeho předchůdce Jiří Vodička navíc změnil způsob účtování nákladů na údržbu, což firmě papírově ušetřilo zhruba sto milionů korun.

Nejméně zisková je pro firmy podle Slamečky přeprava kusových zásilek, například jednoho vagonu dřeva, z místa A do místa B. Firma proto bude zvažovat jejich další osud.