ČD-Telematika dodá drahám radiostanice za 265 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Roční peripetie Českých drah s dodávkou radiostanic s technologií GSM-R jsou u konce. Zařízení pro 600 lokomotiv dodá společnost ČD-Telematika, celková cena přitom dosáhla téměř 265 milionů korun bez DPH. Tendr na dodávku radiostanic vypsal národní dopravce loni v srpnu, do soutěže však nepřišla žádná platná nabídka. Předpokládaná cena tehdy činila 271 milionů bez DPH. Po neúspěšném tendru dráhy oslovily ČD-Telematiku, se kterou se nakonec dohodly.

Zařízení, které využívá speciální železniční variantu signálu GSM, bude sloužit pro komunikaci strojvůdců s dispečerem i strojvůdců mezi sebou. Signálem GSM-R jsou pokryty hlavně koridorové tratě. Až polovinu nákladů hradí dopravcům Evropská unie.

Stejné stanice pro necelé dvě stovky lokomotiv poptávala loni i drážní dcera ČD Cargo. I tady však nakonce z tendru sešlo, žádný z uchazečů nesplnil potřebné podmínky.

Dohromady má skupina Českých drah nyní vybaveno moderní technologií GSM-R zhruba 160 hnacích strojů, což je zlomek celkového stavu. Jen samotné ČD mají téměř 2000 lokomotiv.

ČD-Telematika je dceřinou firmou drah, dopravce v ní drží necelých 60 procent.