Černí pasažéři zaplatili loni dopravnímu podniku v Praze přes 100 milionů

Revizoři v pražské MHD

Revizoři v pražské MHD Zdroj: Mlada fronta

Pražský dopravní podnik (DPP) loni získal z pokut za černé pasažéry přes 136 milionů korun. Je to podobná částka jako v předchozích letech. Revizoři za celý rok zkontrolovali skoro sedm milionů cestujících, odhalili víc než 235 tisíc černých pasažérů.

V současné době DPP zaměstnává 162 revizorů. Ve všední dny je v terénu každý den průběžně asi stovka kontrolorů, o víkendech pak zhruba 60. Pokuta v současné době v Praze činí 1500 korun, pokud ji pasažér zaplatí na místě nebo do 15ti dnů, snižuje se na osm stovek.

Celkem revizoři loni odhalili 252 766 cestujících, kteří se nemohli prokázat platnou jízdenkou. Část z nich však jízdní doklad doložilo později. Pokutě se tak vyhnuli a zaplatili jen 50ti korunový poplatek. V roce 2012 revizoři přistihli bez jízdenky 280 139 lidí a o rok dříve 262.149.

Dopravní podnik pořádá nábor nových revizorů jednou ročně. „Práce přepravního kontrolora je psychicky i fyzicky velmi náročnou činností a přirozeně zde dochází k určité fluktuaci pracovníků,“ poznamenal mluvčí DPP Jiří Štábl.

Psychologická vyšetření revizorů
Každý uchazeč o pozici revizora musí projít vstupním pohovorem a psychologickým vyšetřením. „Během pracovního poměru jsou organizována psychologická školení se zaměřením na zvládání stresu, na předcházení problémům a řešení konfliktních situací,“ dodal mluvčí Štábl s tím, že výběrovým řízením projde až 400 zájemců, ze kterých je vybráno 25 až 30 nových revizorů.

Kontroloři pracují na třísměnný provoz. Jejich základní plat je v průměru 15 tisíc korun, k tomu dostávají 30procentní kolektivní prémii. Za každého černého pasažéra, který zaplatí pokutu, pak mají odměnu kolem 110 korun. Vydělají si tak průměrně do 35 tisíc korun měsíčně.

Vymáhání pokut pro pražský dopravní podnik bylo v minulosti kritizováno. Lidé museli platit na výlohách mnohem více, než kolik byla samotná pokuta. Většinu z částky přitom obdržela vymahačská firma. DPP nyní hledá novou firmu, která mu bude vymáhání pohledávek z nezaplaceného jízdného spravovat. Tendr má hodnotu 450 milionů korun.