Češi začali řídit provoz letiště v La Palma

letiště v La Palma

letiště v La Palma

letiště v La Palma
letiště v La Palma
letiště v La Palma
3
Fotogalerie
Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) dnes převzal část zodpovědnosti za provoz letadel na ostrově La Palma z Kanárského souostroví. Španělská státní společnost Aena Airports převedla poskytování dispečerských služeb soukromé společnosti Saerco, v níž má české ŘLP jako strategický partner dvacetiprocentní podíl. Úspěch ve Španělsku činí z ŘLP evropského průkopníka, který jako první „státní dispečer“ pronikl do zahraničí.

„Vedle finančních příjmů z poskytování služeb a výcviku řídících letového provozu bude úspěšná realizace projektu pro náš podnik znamenat také významnou referenci a získání zkušeností pro budoucí obdobné projekty, například i mimo region Evropské unie,“ sdělil serveru E15.cz šéf ŘLP Jan Klas.

Ostrovní kontrakt platí pět let s možností prodloužení o jeden rok. Češi přitom mají na starosti především výcvik španělských dispečerů a odbornou podporu na letištních věžích. ŘLP se dohodlo na spolupráci se Saerco počátkem roku 2011, pětinový podíl koupilo za 200 tisíc eur.

Před rokem v listopadu firma vyhrála v tendru na zajištění dispečerských služeb na ostrovech La Palma, Lanzarote a Fuerteventura. La Palma je s milionem odbavených pasažérů ročně nejmenší, letiště na Fuerteventura ročně využije na pět milionů lidí, Lanzarote ještě o půl milionu více. Převážnou většinu letů přitom tvoří chartery s rekreanty. Lanzarote a Fuerteventuru převezmou Češi 3. ledna, respektive 7. února.

Řízení letového provozu zatím neupřesnilo, jaké výnosy od nového businessu očekává. K dnešnímu dni jde podle mluvčího Richarda Klíma o 15 milionů korun například za výcvik dispečerů.

Španělsko se pustilo do liberalizace trhu dispečerských služeb, neboť tamní vládě došla trpělivost s neustálými požadavky a protesty státních dispečerů. Španělský vzdušný prostor byl například zcela ochromen koncem roku 2010, kontrolu nad ním musela převzít armáda. Saerco je první soukromá společnost, která ve Španělsku získala certifikát pro zajišťování služeb letového provozu.

Jan Klas: Česko má pro dopravce výhodnou polohu