Česká pošta se zbavuje domů, pozemků i garáží. Utržila už 200 milionů, výprodej pokračuje

Nejvyšší příjmy má zajistit prodej pražských nemovitostí.

Nejvyšší příjmy má zajistit prodej pražských nemovitostí. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Šéf České pošty Roman Knap očekává, že podnik letos získá z dražeb 600 milionů korun.
Díky prodejům pošta letos očekává drobný zisk kolem osmdesáti 80 milionů korun.
Penězi z dražeb financuje mimo jiné rozdělení podniku na dva.
4
Fotogalerie

Jeden z největších státních podniků pokračuje v odtučňovací kúře. Česká pošta už letos prodala v dražbách budovy, pozemky nebo i malé garáže za dvě stě milionů korun. Dalších asi čtyři sta milionů má tak získat do konce roku. Rozprodej zbytného majetku dává podniku, jenž loni vygeneroval 16,7 miliardy na tržbách, naději, že by letos mohl skončit v drobném zisku zhruba osmdesáti milionů. Deníku E15 to sdělil šéf pošty Roman Knap.

Pošta majetek rozprodává v dražbách. Letos dokončila stovku e-aukcí a další desítky chce stihnout do konce roku. V současnosti proto probíhají procesy oceňování, dražení či dokončování prodejů.

„Jedná se jak o stamilionové budovy, tak o drobné garáže či pozemky, které nás jen zatěžují a nepotřebujeme je. Předpokládáme, že za celý rok vydražíme zbytný majetek za asi šest set milionů,“ uvedl Knap, jenž poštu vede od poloviny roku 2018. V součtu s předpokládanými příjmy z dražeb v příštím roce mají celkové příjmy převýšit miliardovou hranici.

Nejnižší vyvolávací cenu draženého majetku vždy určuje znalecký posudek. Množství prodaných budov by letos nemělo přesáhnout stovku. „Nejvýznamnější objekty z hlediska letošních prodejů jsou nyní ve fázi před uzavřením a z tohoto důvodu můžeme sdělit alespoň lokalitu. Jedná se o Prahu,“ doplnil mluvčí podniku Matyáš Vitík.

Pošta chce prodat mimo jiné administrativní část své centrály v ulici Politických vězňů v první pražské městské části – nikoli poštovní pobočku v Jindřišské ulici, o čemž dříve informoval i server SZ. Roční náklady jen na provoz současného sídla přesahují čtyřicet milionů.

„Potřebujeme majetek, do kterého můžeme investovat. Majetek, který nás provozně zatěžuje a vyžaduje náklady na péči, je jen ke škodě,“ vysvětlil Knap.

Vydraženými stamiliony pošta financuje mimo jiné přesun do nové centrály. Kde se bude nacházet, zatím není jasné, podnik zvažuje stěhování do nového objektu ve Vysočanech. Pošta nyní jedná s tamní městskou částí o pozemcích a řeší podobu a cenu nové centrály. Vedle stěhování využije příjmy z dražeb také k transformaci na dvě samostatné společnosti a do zlepšení podmínek pro zaměstnance.

Státní podnik pokračuje v prodeji majetku v době, kdy se potýká s tvrdými dopady pandemie. Loni prodělal 1,4 miliardy, v předešlých dvou letech další téměř půl miliardy. Pokud by si letos „nepomohl“ prodejem majetku, prodělal by zhruba půl miliardy, uvedl též Knap.

„Plníme plán, ale to neznamená, že jsme v pohodě, máme před sebou obrovský kus práce. Pošta musí projít restrukturalizací. Bez toho nebude v zisku nikdy. Transformace má být hotová do konce roku 2022 a od roku 2023 má pošta fungovat ve dvou oddělených podnicích. V tu chvíli musí být část komerčních služeb automaticky samofinancovatelná a drobně zisková,“ řekl Knap.

Byť se pošta soustředí v první řadě na zeštíhlení, chystá i nové investice. Vypíše například tendr na nákup zhruba 260 elektrokol, která mají usnadnit práci pošťákům. Zároveň zvažuje akvizice společností na trhu služeb pro e-shopy. Jedná se například o oblasti doručování balíčků, správu skladů nebo o velkou a paletovou logistiku.