České aerolinie zahájily linku Praha – Tirana

Boeingy 737 u ČSA definitivně skončí

Boeingy 737 u ČSA definitivně skončí Zdroj: Stepan Bruner

Boeing 737-500 Českých aerolinií poprvé odstartoval na nové pravidelné lince z Prahy do Tirany. Nové spojení do Tirany je výsledkem spolupráce Českých aerolinií a BelleAir, která si bude od Českých aerolinií po zbytek letní a nadcházející zimní letové sezóny pronajímat jeden Boeing 737-500 včetně kompletní posádky a týmu techniků Czech Airlines Technics.

Pravidelnou linku mezi Prahou a Tiranou operují České aerolinie ve spolupráci a pod kódem albánské letecké společností BelleAir. Odlety z Prahy jsou každé úterý a pátek, od poloviny července se pak rozšíří ještě o neděli. Let trvá téměř dvě hodiny, letadla budou v Tiraně přistávat krátce před třetí hodinou odpoledne.

Letadlo spolu s posádkou Českých aerolinií bude nasazováno výlučně na pravidelnou linku mezi Tiranou a Prahou. Pro BelleAir bude dále létat pravidelné lety z Tirany zejména do Řecka a Itálie, ale například také na londýnské letiště Stansted.

Na letišti v Tiraně se budou střídat dva páry kompletních posádek Českých aerolinií, to je celkem deset osob létajícího personálu a dva mechanici Czech Airlines Technics, kteří budou mít na starosti pravidelnou denní údržbu stroje.

České aerolinie již dříve oznámily, že v létě zachovají spojení do gruzínského Tbilisi. Tato linka byla původně určena ke zrušení. „Nově dojednané podmínky se subdodavateli z gruzínské strany a operování linky do Tbilisi na principu trojúhelníku společně s lety do Baku umožnily snížit její provozní náklady,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Letadla společnosti budou do Tbilisi létat dvakrát týdně.

ČSA stále bojují o přežití, výsledkem je mimo jiné výrazná redukce sítě linek. Firma postupně opouští severojižní směr a snaží se posílit lety do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Počet pasažérů ČSA loni klesl o 7,5 procenta na 4,25 milionu.