České dráhy hostily summit špiček evropské železnice, ty se zabývaly i migrační vlnou

Jihočeský expres poprvé v Českých Budějovicích.

Jihočeský expres poprvé v Českých Budějovicích. Zdroj: Jan Šindelář

Lokomotiva 556.0506 v Českých Budějovicích
Lokomotiva 556.0506 v Českých Budějovicích
Pantograf řady 451
Ilustrační foto
Nový interiér pendolina ČD
14
Fotogalerie

Jednání špiček evropské železnice na dvoudenní konferenci v Praze se zaměřilo především na bezpečnost cestujících, na ekologii a oteplování a na problematiku migrace, řekl Petr Šťáhlavský za České dráhy, které letošní setkání představitelů železničních společností v Praze uspořádaly.

"Například loňská migrační vlna negativně ovlivnila cestování po železnici na celém Balkánském poloostrově. Přestože se Česka bezprostředně netýkala, i na české železnici se přesto projevila přechodným poklesem počtu cestujících zejména na lince do Maďarska," uvedl Šťáhlavský.

Podobně jako migrační krize mají na cestování vliv i teroristické útoky, o čemž se mohly přesvědčit například belgické železnice po teroristických útocích v Bruselu. Sílí proto tlak na to, aby bezpečnost na železnici byla hlídána na podobné úrovni, na kterou jsou lidé zvyklí v letecké dopravě.

Bezpečnost cestujících by tak alespoň na některých typech spojů mohly povinně hlídat například rámy na odhalování zbraní a výbušnin, nebo chytré kamery, které umí rozpoznat obličeje procházejících cestujících. Tímto typem kamer má být v budoucnu vybaveno i pražské Letiště Václava Havla.

"České dráhy se této diskuse účastní a považují téma bezpečnosti za mimořádně závažné. Opatření pro její posílení však můžou zároveň snížit konkurenceschopnost železnice. Ve chvíli, kdy budeme po zákaznících vyžadovat bezpečnostní kontroly nebo jejich osobní údaje, velmi pravděpodobně jich část ztratíme," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel ČD Pavel Krtek.

Takzvaného železničního summitu se zúčastnili šéfové 17 drážních organizací. Akce se zúčastnili například šéf Deutsche Bahn Richard Lutz, francouzské SNCF Guillaume Pépy a Oleg Belozerov za ruskou RŽD.

Video: Vlakem z Nové Vsi pod Pleší až do pražského Braníka:

Video placeholde
Vlakem z Nové Vsi pod Pleší do pražského Braníka ve sta vteřinách. • lie