České dráhy letos vozí více cestujících, kvete hlavně příměstská doprava

Raijet České dráhy

Raijet České dráhy Zdroj: cd

České dráhy
České dráhy nasazují do provozu nové či zrekonstruované vagony
Šumavská železniční trať do Nového údolí: narvaný motorák Regionova
Nové údolí na Šumavě: železniční stanice
5
Fotogalerie

Zájem o železniční cestování roste. České dráhy přepravily za tři čtvrtletí letošního roku 129 milionů cestujících, téměř o dva miliony (1,5 procenta) více než loni. Roste především dálková a příměstská doprava.

"Především jde o linky, kde jsme modernizovali své soupravy nebo výrazně zkrátili cestovní časy," uvedl předseda představenstva ČD Pavel Krtek. Poptávka podle něj roste například na linkách Praha – Plzeň – Cheb, Praha – České Budějovice, Praha – Brno nebo Praha – Ostravsko.

V mezistátní dopravě se nejlépe daří linkám z České republiky do Rakouska a Německa. "Citelný počet nových cestujících sledujeme také v příměstské dopravě ve velkých aglomeracích," doplnil Krtek.

Za pravdu mu dávají statistiky ministerstva dopravy; podle nich láká především Praha. V loňském roce přijelo vlakem do hlavního města (a také odjelo) vůbec poprvé přes dvacet milionů lidí, což je meziročně o sedm procent více. U některých regionů se přitom počet lidí na tratích do Prahy za pět let více než zdvojnásobil.

Národní železniční dopravce eviduje rostoucí počet cestujících od roku 2010. Za tu dobu stoupl počet zákazníků ze 163 milionů na 170 milionů ročně.