České dráhy možná odstoupí od koupě railjetů

Railjet

Railjet Zdroj: Harald Eisenberger

České dráhy (ČD) patrně nenakoupí od společnosti Siemens 16 nových dálkových vlaků Railjet za pět miliard korun. Informaci, která se na trhu objevila před několika dny, připustil v odpovědi pro server Euro.cz mluvčí drah Radek Joklík. Podle něj ČD zvažují investice na vnitrostátních tratích. Definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Podle Joklíka České dráhy nyní zvažují, zda se mají soustředit na tendry, které bude postupně vyhlašovat ministerstvo dopravy, nebo zda nakoupí soupravy Railjet pro mezistátní dálkovou dopravu. „Podle současných informací bude MD požadovat v tendrech na vnitrostátní tratě nové soupravy. To by samozřejmě znamenalo pro České dráhy investice v řádech desítek miliard korun. Proto je třeba velmi vážně zvážit záměr nákupu vlaků Railjet od společnosti Siemens,“ uvedl mluvčí.

ČD mají smlouvu se Siemensem uzavřenou od loňského září. Zkoumal ji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle smlouvy mohou dráhy od nákupu odstoupit.

Převzetí opce rakouských státních drah ÖBB na nákup souprav Siemens provázely protesty zejména Škody Transportation. Ta argumentovala například tím, že dráhy vlaky schopné jet 230 kilometrů v hodině nepotřebují. Český výrobce má plány na výrobu podobných souprav, ty jsou ale zatím jen na papíře.