České dráhy rozprodají polikliniky pronajímané Agelu. Očekávají alespoň miliardu

Železniční poliklinika v pražské Italské ulici

Železniční poliklinika v pražské Italské ulici Zdroj: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56459471

Představenstvo Českých drah v úterý schválilo záměr prodat svůj podnik Železniční zdravotnictví. Deníku e15 to potvrdilo tiskové oddělení dopravce. Dráhy tak v příštích měsících vypíšou výběrové řízení, v němž budou moci zájemci nabídnout částky, za které by polikliniky odkoupili. Podle informací e15 si dopravce od prodeje slibuje částku přesahující jednu miliardu korun.

Železniční zdravotnictví zahrnuje sedm poliklinik v Praze, Plzni, Ostravě, Olomouci, Nymburce, České Třebové a v Přerově. Někdejší odštěpný závod drah stále zaměstnává asi sedm set pracovníků, tedy doktorů, sester nebo managementu. Součástí majetku je také přístrojové vybavení a různé technologie.

Tuto společnost, která patří drahám, si od roku 2007 pronajímá poskytovatel zdravotní péče Agel byznysmena Tomáše Chrenka, respektive jeho dceřiná společnost Dopravní zdravotnictví. Smlouva o pronájmu části firmy však končí v roce 2027.

„Rozhodli jsme se, že se dráhy musejí soustředit na svůj hlavní byznys – dopravu – a ne na něco, s čím mají nevelké zkušenosti. Prostřednictvím výběrového řízení chceme zjistit, jaký by byl o podnik zájem, než nájemní kontrakt expiruje,“ vysvětluje dnešní rozhodnutí představenstva drah jeho předseda Michal Krapinec.

Podle informací e15 dráhy ročně inkasují méně než sto milionů korun na nájmu, prodejem chtějí získat více než miliardu. „Pokud nabídky zájemců nebudou atraktivní, nevylučuji, že bychom podnik pronajímali prostřednictvím nově vypsaného tendru,“ dodává Krapinec. Prioritou je nicméně prodej.

Deník e15 oslovil společnost Agel, zda se bude ona nebo některá z jejích dceřiných firem ucházet o nákup prodávaného podniku. „Máme uzavřenou doposud platnou smlouvu o nájmu, tedy nám nepřísluší strategické záměry ČD jakkoli komentovat,“ odpověděla mluvčí Agelu Gabriela Lefenda.

Jednou z podmínek případného kontraktu o prodeji firmy bude povinnost budoucího majitele pokračovat po stanovenou přechodnou dobu v provozu zdravotnických služeb. Polikliniky jsou totiž v blízkosti nádraží a zaměstnanci drah tam chodí na pravidelné zdravotní prohlídky. Například Agelem pronajímaná poliklinika v ulici Italská se nachází hned v těsné blízkosti pražského hlavního nádraží a lze předpokládat, že se řadí k nejhodnotnějším částem Železničního zdravotnictví.

Portál Zdopravy.cz dříve uvedl, že předložení návrhu na prodej železničních poliklinik do konce roku 2024 je součástí systému odměn pro šéfa drah Michala Krapince.