České dráhy snížily zisk o polovinu, hospodaření ovlivnily vyšší náklady i oslabení koruny

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Českých drahám v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů korun méně. Vliv mělo krátkodobé oslabení koruny vůči euru a vyšší náklady na provoz. Tržby skupiny se meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů korun na 17,35 miliardy korun.

Na meziročním snížení zisku se podílela především osobní doprava. Ta i přes růst tržeb z prodeje jízdného zakončila pololetí ve ztrátě 388 milionů korun. Hlavním důvodem byly výkyvy kurzu koruny vůči euru a růst cen elektřiny a paliva, čímž se zvýšily náklady na provoz vlaků. Dráhy přepravily v prvním pololetí o 2,5 milionu cestujících více, než za stejné období loni. Celkem cestovalo v prvních šesti měsících vlaky státního dopravě 89,4 milionu lidí.

"Díky jiným podnikatelským aktivitám se nicméně tento propad podařilo v rámci hospodaření mateřské společnosti eliminovat," uvedl člen představenstva Martin Bělčík.

Zisk 350 milionů Kč vykázala dceřiná společnost ČD Cargo, podnikající v nákladní dopravě. Tržby z nákladní dopravy rostly především díky vyššímu objemu přeprav o 1,3 milionu tun. Celkem firma převezla 33,5 milionu tun zboží.

Růst nákladní dopravce zaznamenal téměř ve všech komoditách, převážel především hnědé a černé uhlí, železo, kalamitní dřevo a stavebniny. K zisku nákladní přepravy přispěl také zahraniční provoz. Společnost začala působit v Rakousku, pozitivně také podle firmy přispívají aktivity dopravce v Polsku a dalších zemích.

Celá skupina Českých drah, kam rovněž dál například Výzkumný ústav železniční nebo poskytovatel datových služeb ČD Telematika, zaměstnávala na konci pololetí zhruba 23.400 lidí.