Vlaky RegioJet v pololetí přepravily rekordní počet cestujících

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží Zdroj: Michael Tomeš/E15

Radim Jančura
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Radim Jančura
4
Fotogalerie

Tuzemská železnice přitahuje stále více cestujících. Trend potvrzují i aktuální výsledky společnosti RegioJet. Ta těží především ze zavedení nových vlakových spojů na trase Praha-Brno-Vídeň/Bratislava. Oproti loňskému prvnímu pololetí dopravci přibylo 26 procent pasažérů v dálkových vlacích na tuzemské železnici, dohromady jich bylo 2,76 milionu. RegioJet, patřící miliardáři Radimu Jančurovi, tak překonal vlastní rekord. Dopravce to uvedl pro server E15.

Více cestujících měl Regiojet i na Slovensku, mezi Bratislavou a Komárnem jich přepravil 1,67 milionu – meziročně si tak polepšil o osmnáct procent. V součtu s Rakouskem vlaky RegioJet za první pololetí dohromady využilo 4,5 milionu cestujících. „Společně s autobusy za celý letošní rok očekáváme rekordních více než 16 milionů cestujících,“ uvedl Aleš Ondrůj, mluvčí společnosti.

Cestujících přibylo rovněž konkurenčním Českým drahám a Leo Expressu. Národní dopravce svezl meziročně o 2,5 milionu lidí více, soukromý Leo Express zaznamenal nárůst zhruba 130 tisíc.

Zatímco na trhu autobusové dopravy RegioJet seškrtal řadu spojů i v důsledku konkurenčního boji s FlixBusem, na železnici plánuje posilování: od září přidá další vlaky na trase z Prahy do Bratislavy. Mezi Prahou a Brnem tak bude jezdit deset vlaků denně v každém směru.

„Jedinou, ale velkou příležitostí, jak porazit FlixBus, jsou vlaky. Je totiž jasné, že za stejnou cenu budou cestující preferovat železnici,“ řekl Jančura v rozhovoru pro E15 na začátku roku.