Česku i Slovensku utekla miliardová investice, čínské gumárny postaví továrnu v Srbsku

Zdroj: ČTK

Čínské gumárny Linglong Tire hledaly pozemek pro svou evropskou továrnu. Zvažovaly její stavbu v Česku i na Slovensku, firma ale nakonec pro investici ve výši téměř miliardy dolarů upřednostnila Srbsko, napsaly slovenské Hospodárské noviny.

„Pro Srbsko jsme se rozhodli z důvodu nízkých nákladů na práci a energie,“ uvedla společnost v prohlášení. Podle oborového portálu Rubbernews proběhne výstavba závodu ve třech fázích, poslední má být dokončena v roce 2025. Továrna pak údajně zvládne vyrobit 13,6 milionu pneumatik za rok. Půjde tak o druhý největší podnik firmy Linglong Tire mimo Čínu.

Slovensko tak během krátké doby přišlo o další miliardovou investici. Před necelým měsícem totiž padlo rozhodnutí, že německý výrobce BMW postaví svou továrnu raději v rumunském Debrecínu než v Košicích.

V minulosti se spekulovalo, že společnost Linglong Tire bude stavět továrnu v České republice. Mluvilo se především o lokalitách na Severní Moravě. O tom, že se tento scénář neuskuteční, však již dříve informoval kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář.

„Byli jsme velmi blízko, hledala se vhodná průmyslová zóna, což by se nakonec i našla v katastru Frýdku-Místku,“ řekl Mynář. Ze slov vedení Moravskoslezského kraje a Ostravy ale podle Mynáře vyplynulo, že kvůli nedostatku pracovních sil není o stavbu zájem.