Čeští dopravci: do Ruska neprojedou stovky kamionů

Sankce Evropské unie a odvetná opatření ze strany Ruska likvidují české autodopravce. Ve svém prohlášení to uvedlo jejich profesní sdružení Česmad Bohemia. Podle mluvčího Martina Felixe míří z českých zemí do Ruska obvykle až tisíc kamionů měsíčně, nyní ale stovky z nich na východ neprojedou.

Zákaz dovozu potravin do Ruska dopadl plnou silou i na české autodopravce a v mnoha případech bezprostředně ohrožuje jejich existenci,“ uvedl Felix. Jako příklad uvádí společnost IESA Logistics, která měsíční ztrátu z embarga vyčíslila na údajně likvidačních 750 tisíc korun.

„Situaci navíc komplikuje skutečnost, že se většinou jedná o rychle se kazící zboží, které nelze dopravit zpět odesilateli nebo je umístit na jiném trhu,“ doplnil Felix. Dopravci se tak budou chtít připojit k exportérům a žádat stát o kompenzace.

„Řada autodopravců, kteří zde úspěšně podnikají více než dvacet let, je v důsledku odvetných opatření Ruské federace na pokraji bankrotu, bez reálné možnosti nahradit léta budované obchodní vazby kontrakty na nových trzích,“ dodal generální tajemník Česmadu Vojtěch Hromíř.