China Eastern potvrdila zřízení přímé linky ze Šanghaje do Prahy

China Eastern Airlines

China Eastern Airlines Zdroj: Jgremillot CC BY 2.0 Wikimedia Commons

Čínská společnost China Eastern dnes po jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou potvrdila, že příští rok zřídí přímou linku z Prahy do Šanghaje. Předseda české vlády o tom informoval během své návštěvy čínské finanční metropole. "Já to pokládám za důležité rozhodnutí, protože v době, kdy se plánovala tato moje cesta do Číny, vůbec nebylo jisté, že společnost China Eastern se takto rychle rozhodne," prohlásil Sobotka.

„Dnešní rozhodnutí vítám, je to další posílení infrastruktury, která může propojit Čínu a Českou republiku, ať už jde o podnikání nebo turistický ruch, o kontakty mezi občany nebo našimi institucemi,“ řekl předseda české vlády.

Sobotka zdůraznil, že China Eastern je druhá největší letecká společnost v Číně, je významným partnerem a nejde jen o leteckou společnost, ale o firmu, která má řadu dalších aktivit. „Podle mého názoru je možné zařadit China Eastern po bok (šanghajské společnosti) CEFC a dalších čínských společností, které vidí Českou republiku jako možné místo svého vstupu do Evropské unie,“ řekl premiér.

První spojení se střední a východní Evropou

„Zkoumali jsme, jestli existuje přímé letecké spojení mezi Šanghají a některou ze 16 zemí střední a východní Evropy, které spolupracují ve formátu 16+1, a ukazuje se, že to bude první přímé letecké spojení mezi Šanghají a některou z těchto zemí. To nám dává určitý náskok,“ řekl Sobotka. A dodal, že česká ambasáda v Pekingu má připravenou dostatečnou infrastrukturu, aby byla schopna vydávat víza zájemcům z Číny v případě, že by jich přibylo. ČR má prý kapacitu vydávat víza do čtyř dnů.

Český ministerský předseda rovněž uvedl, že „čínští partneři by uvítali, kdyby k otevření přímého leteckého spojení mezi Šanghají a Prahou mohlo dojít v koordinaci s návštěvou čínského prezidenta v ČR“. „Byli by velmi rádi, kdyby se mohl zúčastnit slavnostního otevření tohoto leteckého spojení,“ konstatoval Sobotka. Čínský prezident by měl do ČR přicestovat v první polovině příštího roku.

Vzdušný koridor

Prezident China Eastern Liou Šao-jung po dnešním jednání poděkoval české vládě a premiérovi za to, že zřízení linky podporuje. „Považujeme otevření této linky za součást strategického partnerství našich zemí, vytvoříme tím vzdušný koridor mezi Čínou a Českem,“ uvedl Liou s tím, že zřízení linky je i vyjádřením tradičního přátelství mezi oběma zeměmi.

„Jsme připraveni vést dialog, abychom připravili rychlé otevření linky, provádíme analýzu, průzkum trhu, budeme vést diskusi s pražským letištěm, s českými cestovními kancelářemi,“ řekl Liou s tím, že se těší i na spolupráci s českými leteckými společnostmi a dalšími firmami zejména pokud jde o údržbu letadel a školení pilotů.