Čínský dopravce Hainan a ČSA budou spolupracovat

Na Letišti Václava Havla v Praze zahájila 23. září provoz pravidelná přímá linka mezi Pekingem a Prahou. Nové dálkové spojení do Číny budou provozovat čínské Hainan Airlines, které na linku nasadí Boeing 767 s kapacitou 223 míst.

Na Letišti Václava Havla v Praze zahájila 23. září provoz pravidelná přímá linka mezi Pekingem a Prahou. Nové dálkové spojení do Číny budou provozovat čínské Hainan Airlines, které na linku nasadí Boeing 767 s kapacitou 223 míst. Zdroj: CTK

Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
4
Fotogalerie
Praha se po dlouhých letech dočkala nové letecké dálkové linky. Po více než desetihodinové cestě z Pekingu přistálo ve středu na ruzyňské ranveji letadlo čínské společnosti Hainan Airlines. To bude první česko-čínskou linku obsluhovat třikrát týdně, odlety z Prahy jsou plánovány na pondělí, středu a pátek.

Z nového čínského byznysu přitom mohou těžit i České aerolinie. S čínskou firmou se totiž dohodly na takzvané codesharové spolupráci, tedy sdílení kódu. To mimo jiné znamená, že se linka s příchodem zimního řádu stane součástí letové i prodejní sítě ČSA a ponese také české označení OK.

Linka zapadá do strategie otevírání dveří čínskému byznysu, kterou pod vedením sociálních demokratů razí česká vláda i prezident. „Jen český export do Číny vzrostl za první pololetí o 18 procent. Pozitivním signálem jsou i rostoucí čínské investice tady v České republice, stejně jako rozšíření turistického ruchu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Vedle obchodníků by čínský spoj měli ve velkém využívat právě turisté. Zatímco před deseti lety čínské turisty Český statistický úřad ani nepočítal, loni už jich zaznamenal 211 tisíc. Pro letošek tuzemské hotely počítají s více než 300 tisíci hosty z Číny.