CNG letos jede. Přečtěte si porovnání s klasickými palivy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Přes pokles cen pohonných hmot poptávka po stlačeném zemním plynu letos (CNG) výrazně roste. „Naše plničky prodaly od začátku roku už téměř 450 tisíc metrů krychlových tohoto paliva. Je to o 133 procent více než ve stejném období loni a skoro třikrát víc než v roce 2014,“ dokladuje Rodan Broskevič, generální ředitel společnosti Vítkovice Doprava. Současně znovu vysvětluje, že litr CNG se nerovná litru benzinu či nafty a dává návod řidičům, jak se ve spotřebě orientovat.

„Důležitý je totiž obsah energie v palivu. Stlačený zemní plyn se chová jako 130oktanový benzín, tedy jako prémiové palivo. Kilogram CNG tak co do energie neodpovídá jednomu litru benzínu nebo nafty. V kilogramu CNG je tolik energie jako v 1,5 litru benzínu nebo 1,3 litru nafty,“ vysvětluje Broskevič.

Obsah energie v palivu
CNG13,3 kWh/kg
Benzín8,6 kWh/l
Nafta9,9 kWh/l

Pramen: Vítkovice Doprava

Pro rychle rostoucí prodeje je podle Broskeviče podstatný i růst sítě CNG plniček a doplňkové služby v podobě mobilních plynovodů, které umožňují stavět plničky i tam, kam není doveden klasický plynovod. Společnost Vítkovice Doprava zastřešuje prodej CNG ve skupině Vítkovice Machinery Group, která je s celkovým počtem 24 plnících stanic (veřejné i podnikové) největším provozovatelem CNG plniček v České republice.

Vítkovice loni prodaly téměř tři miliony kubíků CNG, z toho koncovým zákazníkům v síti plnících stanic kolem 2,6 milionů metrů krychlových, což znamená meziročně nárůst prodeje o 106 procent na zhruba 50 milionů korun. Za posledních pět let prodeje poskočily desetinásobně.

Spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily v Česku se v loňském roce meziročně zvýšila o 45,7 procenta na rekordních 43,59 milionu metrů krychlových. Za posledních deset let se zvýšila více než dvanáctkrát.

V Česku podle informací Českého plynárenského svazu jezdí v současné době zhruba 13 tisíc vozidel na CNG, což je o čtyři tisíce více než před rokem. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu je v ČR celkově registrováno 7,07 milionu vozidel. Podíl těch s pohonem na CNG tak tvoří necelé dvě desetiny procenta.

Porovnání CNG s prémiovými palivyPorovnání CNG s prémiovými palivyPorovnání CNG s prémiovými palivy|Vitkovice DopravaPramen: Vítkovice Doprava