ČSA budou létat pro Volkswagen. Na prezentaci Tiguanu vypraví 350 letů

ČSA dopraví evropské partnery VW do Portugalska na prezentaci nového modelu Tiguan.

ČSA dopraví evropské partnery VW do Portugalska na prezentaci nového modelu Tiguan. Zdroj: CSA

České aerolinie si na přelomu zimy a jara znatelně vylepší tržby mimo svůj hlavní obor, kterým jsou pravidelné linky. Tuzemská letecká společnost získala zakázku německé automobilky Volkswagen, která chce svým obchodním partnerům z celé Evropy představit v Portugalsku nový model vozu Tiguan. A právě svoz partnerů z desítek míst do portugalského Fara bude úkolem ČSA. Celá akce se bude konat od 22. února do 17. dubna.

„Pro České aerolinie jde o zajímavou zakázku z pohledu výnosů v slabším období zimní sezony,“ uvedl mluvčí Daniel Šabík. Hodnotu zakázky neuvedl, z celkového počtu 350 objednaných letů se dá ale spekulovat o více než sto milionech korun. Česká letadla pro Volkswagen obslouží především oblasti v západní polovině Evropy, jako je Benelux, Skandinávie, Itálie, Německo či Francie.

Na akci budou vyčleněny tři stroje, jeden Airbus A319 z flotily ČSA a dva Boeingy 738, které zapůjčí i s posádkami Travel Service. Ten je od loňska spoluvlastníkem ČSA. Všechny lety budou provozovány pod kódem OK jako lety Českých aerolinií.

Náročný rok

Pro České aerolinie nejde o první zkušenost s automobilkami. Podobnou zakázku se loni národnímu dopravci podařilo získat od mladoboleslavské Škody, která na Sardinii seznamovala své prodejce s novým Superbem.

Tehdejší objem letů byl ale menší. Podle serveru iDnes.cz vykonaly stroje ČSA pro Škodovku 239 letů, finanční objem se odhadoval na vyšší desítky milionů korun.

České aerolinie mají za sebou náročný rok. Po jarním vstupu Travel Servisu se staly většinově privátní firmou s jediným úkolem od akcionářů: vykazovat zisk. To se zřejmě povede. Za tři loňská čtvrtletí činil provozní zisk 208 milionů.
Podle šéfa ČSA Jozefa Sinčáka bude provozní výsledek kladný i za celý rok, manažer dokonce mluví o nejlepším výsledku za deset let.