ČSA chtějí snížit platy o 40 procent, odbory protestují

ČSA

ČSA Zdroj: Jan Groh, wikimedia.org

Vedení Českých aerolinií chce snížit platy v průměru až o 40 procent. Odbory s takovým návrhem nesouhlasí. Spory o novou kolektivní smlouvu tak bude muset vyřešit nezávislý zprostředkovatel jmenovaný ministerstvem práce a sociálních věcí.

Odbory chtějí nižší pokles platů, firma na podzim po velkém propouštění mluvila asi o třetinovém snížení. „Kompromisní dohoda z října znamenala zachování 29 pracovních míst palubních průvodčích nad rámec původně zamýšleného propouštění, ale při zachování stejného rozpočtu na mzdy,“ vysvětlil deníku Dnes mluvčí současný postoj firmy. Odbory si stěžují, že každý nový návrh vedení je horší než ten předchozí.

Dopravce loni na podzim ohlásil masivní propouštění. Pod hrozbou stávky ale nakonec přistoupil na kompromisní návrh. Propustil 69 letušek a stevardů, 65 pilotů a 26 administrativních pracovníků. Původně chtěly aerolinie propustit přes 300 zaměstnanců.

Majoritním vlastníkem dopravce je dosud stát, to se má ale změnit v souvislosti s převodem 34procentního podílu akcií ČSA ze státního Českého Aeroholdingu na společnost Travel Service. Českému Aeroholdingu v ČSA po dokončení transakce zůstane 19,74 procenta, 44 procent má korejský dopravce Korean Air, 34 procent získá Travel Service a zbylá 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. S transakcí již v prosinci souhlasila Evropská komise.