ČSA chystají prodej leteckých simulátorů

letecký simulátor

letecký simulátor Zdroj: profimedia.cz

České aerolinie mají na prodej další, zřejmě poslední lukrativnější majetek. Letecké simulátory v hodnotě stovek milionů korun a zhruba čtyři desítky lidí skončí podle informací deníku E15 počátkem července v nově vzniklé dceřiné firmě Czech Airlines Training Centre. Tu pak aerolinky obratem prodají.

Společnost už je – zatím jako prázdná skořápka – zapsaná v obchodním rejstříku. Vznikla přejmenováním nefunkční Czech Airlines Landing Gears, do které chtěl národní dopravce původně vyvést údržbu podvozků. Z toho ale sešlo. Nová dcera pro výcvik posádek letadel je pátou firmou, která se vyčlenila z ČSA. Předchozí čtyři skončily v rámci záchrany dopravce pod křídly Českého aeroholdingu, který za ně zaplatil 2,3 miliardy korun.

Tučnou sumu by mohly ztrátové ČSA inkasovat i nyní. Nejcennější je simulátor letounů Airbus A320, který měl v roce pořízení před šesti lety cenu 250 milionů korun. Další desítky milionů by daly dohromady simulátory na Boeing 737 a letadla ATR. Celkově se tak spekuluje o částce výrazně přes 300 milionů korun.

Velký zájem o koupi má bohatý státní podnik Řízení letového provozu, jehož vedení sní o plnohodnotné letecké akademii.

Akvizice výcvikového střediska ČSA by byla naplněním tohoto snu, pokud se ale obě strany dohodnou na ceně. „Ano, můžu potvrdit, že skutečně vedeme jednání s Řízením letového provozu. Nicméně v tuto chvíli rozhodně nemůžeme předjímat jeho závěry,“ řekla mluvčí aeroholdingu Michaela Lagronová.

V případě Czech Airlines Training Centre by se tak nemusel opakovat model vyzkoušený v předchozích měsících, kdy za dcery naléval do ČSA peníze aeroholding. Tentokrát by poprvé přišly finance zvenčí, ČSA a holding by však přestaly mít na výcvikové středisko vliv. Druhou možností je nalezení partnera v zahraničí.

Pro ČSA je letošní rok zlomový. Samy se stanou součástí aeroholdingu, kde už je nyní i ziskové Letiště Praha. Podle týdeníku Euro bude vláda převod státních akcií ČSA pod holding schvalovat na jednom z nejbližších zasedání. Hodnota okleštěné firmy je podle posudku Ernst & Young necelých 150 milionů korun.

Holding pro ČSA hledá partnera, ovšem pravděpodobnost, že se najde ještě letos, odhadl šéf aeroholdingu Miroslav Dvořák na méně než 50 procent.