ČSA cílí na Poláky v Británii, otevřou linku z Lodže do Skotska

Airbus A319 Českých aerolinií

Airbus A319 Českých aerolinií Zdroj: CSA

České aerolinie se rozhodly otestovat poptávku na polském trhu. V polovině července spustí národní dopravce netradičně modelované linky mezi Prahou, Lodží, Rzeszówem (Řešovem) a skotským Edinburghem. Letoun Airbus A319 bude spojení zajišťovat dvakrát týdně v úterý a v sobotu, let přitom bude připomínat dvojité W. Celkem jde o tři nové linky.

Stroj vyrazí ráno z Prahy do Lodže. Odsud bude pokračovat do Edinburghu, aby se posléze přesunul do Rzeszówa, vrátil do Edinburghu, zajistil zpáteční spoj do Lodže a večer přistál v Praze. Z Prahy přitom bude možné pokračovat přes Lodž do Edinburghu, nové spojení tak bude sloužit i Čechům.

„Naše nové aktivity na polském trhu zapadají do dlouhodobé strategie rozvoje dopravní sítě Českých aerolinií mimo domovskou základnu v Praze,“ uvedl ředitel ČSA pro obchod Ján Tóth. Podle něj patří polský trh k nejrychleji rostoucím v Evropě. Dopravce chce mimo jiné využít poptávku Poláků žijících v Británii.

Velká polská komunita

„V Edinburghu a jeho okolí bydlí velká polská komunita, která pochází právě z Podkarpatského vojvodství. Nové přímé spojení mezi Edinburghem a Rzeszówem je velmi dobrou zprávou pro celou polskou komunitu ve Skotsku i jejich příbuzné v Polsku,“ doplnil šéf letiště v Rzeszówě Stanislaw Nowak. ČSA chtějí nové linky provozovat celoročně.

Dopravce se v Polsku naopak dočasně vzdal plánů na zavedení spoje mezi Gdaňskem, Poznaní a Prahou. To mělo být zavedeno letos v létě, je ale odloženo na jaro 2016. „Po důkladné analýze a diskusích s našimi obchodními partnery i největšími prodejci letenek jsme se rozhodli dát linkám více času,“ řekl Tóth.

ČSA tradičně zajišťují linku Praha – Varšava. Model spojů takříkajíc přískoky přestává být u ČSA výjimečný. Dopravce jej praktikuje například na linkách Praha – Hamburg – Göteborg a Praha – Košice – Kyjev.