ČSA končí s létáním do Tel Avivu, lety bude provozovat Smart Wings

Smart Wings

Smart Wings Zdroj: ctk

Letecká společnost Smart Wings mezi Prahou a Tel Avivem nahradí České aerolinie, které na lince létaly. Práva na pravidelné lety mezi českou a izraelskou metropolí dnes získaly od ministerstva dopravy charterové aerolinky Travel Service, které Smart Wings provozují. Vyplývá to ze sdělení společnosti Travel Service (TS).

Travel Service je připraven na pravidelné lince zahájit lety do dvou měsíců od vydání oprávnění, nejpozději do letošního 30. října. Firma bude létat až dvakrát denně letounem Boeing 737-800 s kapacitou 189 míst.

Udílení leteckých práv je podle Radka Mullera ze společnosti Travel Service dáno mezinárodní leteckou dohodou, která se mezi jednotlivými státy uzavírá bilaterálně. Týká se všech trhů mimo Evropskou unii, která pro tuzemské dopravce počty leteckých spojení neomezuje. Některé země mimo EU jsou přesto velmi otevřené. Nejrestriktivněji postupují právě Rusko a Izrael, které na jedné lince povolují provozovat dopravu jen jednomu dopravci z dané země, doplnil Muller.

Podle deníku Dnes soupeřil Travel Service s ČSA také o linky z Prahy do Petrohradu a Moskvy. Práva nakonec obhájil dosavadní provozovatel spojů, kterým jsou České aerolinie. ČSA o východní trh v minulosti soupeřily i s menším tuzemským dopravcem Czech Connect Airlines. Tato společnost v první polovině letošního roku získala práva na provoz linky mezi Karlovými Vary a ruskou Samarou. ČSA na druhou stranu ministerstvo přidělilo licenci na provozování spojů z Karlových varů do Jekatěrinburgu.

V oboru charterové letecké dopravy podniká TS od roku 1997 a je největším charterovým dopravcem na českém, slovenském a maďarském trhu. Od roku 2004 pod obchodní značkou Smart Wings provozuje rovněž pravidelné lety. V loňském roce společnost celkem přepravila 3,2 milionu cestujících.