ČSA mají nového partnera, budou nabízet lety přes Abú Dhabí

ČSA

ČSA

České aerolinie dnes uzavřely dohodu s leteckou společností Etihad Airways. Kromě vzájemného prodávání svých letů firmy zavedou novou linku mezi Prahou a Abú Dhabí, která Česko přes partnerskou aerolinku spojí s destinacemi jako Dillí, Sydney, Tokio či Peking. Do Spojených arabských emirátů bude létat nový Airbus A319, speciálně upravený pro tuto trasu.

„Nyní budeme létat čtyřikrát týdně, ale frekvence se v případě zájmu může navýšit,“ řekl pro E15 viceprezident pro obchod a marketing Jiří Marek s tím, že poměr pasažérů cestujících směrem do Abú Dhabí a zpět bude pravděpodobně vyrovnaný. Linku zatím budou provozovat jen ČSA, partner ze Spojených arabským emirátů se ale možná v budoucnu přidá a některé spoje zajistí svými stroji.

Podle šéfa ČSA Miroslava Dvořáka je partnerství s Etihad Airways součástí dlouhodobé ho směřování letecké společnosti do bývalých států Sovětského svazu a do Asie. „V současné době rostou trhy východní Asie více než desetiprocentním tempem meziročně… zatímco Evropa stagnuje,“ dodal. Již nyní je podle něj český dopravce nejsilnější neruskou aerolinkou na území Společenství nezávislých států.

Partnera hledaly ČSA i kvůli tomu, že nyní nedisponují letadly, která jsou schopná dosáhnout destinací na východě Asie. To by se ale podle Dvořáka mělo v budoucnu změnit.

Čtěte také:

ČSA zavádějí nové spoje z Bratislavy

České aerolinie se ještě zmenší

Letenky ČSA na vybrané spoje Etihad Airways bude možné nakupovat od pátku, první letadlo do Abú Dhábí vyrazí 21. září. Arabský dopravce zatím linky českého partnera nabízet nebude, jejich výběr bude předmětem dalších jednání. „Etihad analyzuje naši síť… pravděpodobně budou mít zájem o lety do Skandinávie a pobaltských zemí,“ podotkl Marek. Obchodní ředitel Etihadu Peter Baumgartner k tomu dodal, že firma si České aerolinie vybrala i kvůli jejich pozici v destinacích východní Evropy.

Stroje Etihad Airways by mohly létat i do Prahy.Stroje Etihad Airways by mohly létat i do Prahy. | wikimedia.orgStroje Etihad Airways by mohly časem létat i do Prahy.

ČSA nejsou prvním členem aliance SkyTeam, se kterými má Etihad smlouvu o partnerství, dopravce spolupracuje i s Alitalií a Brussels Airlines. O vstupu do SkyTeamu ale podle Baumgartnera neuvažuje, dává přednost kooperaci s konkrétními společnostmi. „Do budoucna si ale necháváme všechny možnosti otevřené,“ dodal.

Jednání obou firem ještě nekončí, dohodnout se nyní musí na propojení svých zákaznických programů. Etihad Airways vznikly teprve před sedmi lety, již nyní ale mají flotilu 50 letadel, která se má do roku 2020 rozšířit na 155 strojů. Bude mezi nimi i deset Airbusu A380, největších dopravních letounů světa.