ČSA nepřijdou o linku do Tel Avivu

ČSA budou na lince do Tel Avivu konkurovat Smart Wings

ČSA budou na lince do Tel Avivu konkurovat Smart Wings

České aerolinie neztratí možnost provozovat pravidelné letecké spojhení do Tel Avivu. Od 30. října měla být jedinou společností s právy na provoz linky konkurenční Travel Service, ČSA ale po rozhodnutí izraelských úřadů mohou linku provozovat nadále. Počet spojů pro zimní letový řád zatím firma zvažuje.

„Mohu potvrdit, že Tel Aviv v letovém řádu Českých aerolinií zůstává,“ uvedla mluvčí firmy Hana Hejsková. Rozšíření počtu společností, které budou na trase moci nabídnout své služby, bude platit i pro Izraelce. V současnosti provozuje jedinou izraelskou linku do Prahy národní dopravce El Al.

Podle ČSA je zpráva teprve čerstvá a tak zatím není rozhodnuto o přesné zimní letové frekvenci, dodala Hejsková. Společnost nicméně doufá, že plynule naváže na letní sezónu. Loňskou zimu létaly ČSA do Izraele každý den, stejnou frekvenci drží i přes léto. Další spoje pak nabízejí ve spolupráci s El Al.

Aerolinky Smart Wings provozované společností Travel Service budou na lince mezi Tel Avivem a Prahou létat dvakrát denně od konce října, přičemž jeden ze spojů je časově nasazen přímo proti současné lince ČSA. V té době výhradní právo na provozování linky dostal Travel Service od ministerstva dopravy v červenci.

První pravidelné letecké spojení mezi Prahou a Tel Avivem, a také Haifou operovaly Československé aerolinie v letní sezoně 1948. Záhy ale byly tyto linky zrušeny, aby byla v roce 1991 jen linka do Tel Avivu. Ve stejném roce začal do Prahy létat i izraelský dopravce El Al.