ČSA opustí až sto pilotů, stejný počet naberou Holidays Czech Airlines

Spor nespokojených pilotů s vedením Českých aerolinií dostal nový rozměr. Firma dnes oficiálně oznámila, že se stovky pilotů zbaví. To představuje téměř třetinu současného stavu. „Odchody nadbytečných pilotů budou probíhat postupně. Část z nich obdrží výpověď již v tomto týdnu, další budou v této věci oslovováni v následujících týdnech,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Mluvčí ale neupřesnila, zda jde o trest za protesty z minulého týdne. Ve čtvrtek a v pátek část pilotů nenastoupila do práce, údajně kvůli zdravotním potížím. Zrušeny musely být desítky letů. Do protestu se zapojilo nebo jej podpořilo sto letců, rozčílený šéf firmy Philippe Moreels následně mluvil o přísném potrestání. Organizace pilotů CZALPA označila hromadné propouštění za nelegální. Odporuje prý zákoníku práce, neboť je management neprojednal s odbory.

ČSA s tím nesouhlasí. Záměr propouštění je podle Hejskové známý od 24. listopadu, nejde tedy o novou věc, kterou by s odbory vedení neprojednalo. „Odchody nadbytečných pilotů budou probíhat postupně. Část z nich obdrží výpověď již v tomto týdnu, další budou v této věci oslovováni v následujících týdnech,“ vysvětlila Hejsková.

Pilotům se také nelíbí, že vedení společnosti hodlá převést 11 z 30 letadel na dceřinou firmu Holidays Czech Airlines. Právě to je oficiální důvod propouštění. Dceřiná firma bude naopak piloty nabírat, případní zájemci ale budou muset projít sítem konkursu. „Pokud se rozhodli převést činnost do dcery, není důvod k rozdávání výpovědí. Oni ale chtějí nabrat toho, kdo bude dostatečně povolný,“ reagoval tajemník sdružení pilotů CZALPA Filip Gaspar.

Piloti navíc mluví o převodu strojů jako o posledním kroku k likvidaci ČSA. Vedení to vidí jinak. Piloti v Holidays jsou placeni od odlétaných hodin, tudíž pro firmu výhodněji. Holidays prý navíc mají nové zakázky na charterech a flotilu potřebují posílit. České aerolinie v posledních letech výrazně zhubly, ještě nedávno měly přes 50 letadel a přes 500 pilotů.

Právě dříve propuštění piloti se podle Hejskové znovu hlásí do služeb leteckého holdingu. Firma údajně registruje zhruba 50 zájemců. Ani redukční dieta a několikamiliardová státní pomoc však zatím nezabrala. Jak napsal Moreels zaměstnancům, hlavním úkolem příštího roku bude přežít. Přiznal rovněž, že letos se firmě nepodaří přiblížit se alespoň k nule, ztráta bude opět stamilionová.

Moreels pilotům: Tunelování je lež, omluvte se

Moreels zároveň požaduje po protestujících pilotech žádat omluvu kvůli nařčení z tunelování společnosti. Vedení firmy tím podmiňuje svoji účast na jednáních, ke kterým vyzvaly odbory ve společnosti. Moreels to dnes řekl na tiskové konferenci. „Tak nahlas jak bylo řečeno, že je to tunelování, tak hlasitou chci omluvu pro sebe a své kolegy v managementu,“ řekl ČTK Moreels. Informace o záměrném rozkrádání a tunelování firmy, které piloti o vedení společnosti šíří, jsou podle něj lživé a mají za cíl odvést pozornost od hlavního cíle protestujících. Tím má údajně být otázka platů pilotů.

K tunelování společnosti podle Moreelse docházet nemůže, protože všechny kroky vedení jsou posvěcené dozorčí radou a bankami, které kroky Českých aerolinií hlídají. ČSA jsou po omluvě pilotů ochotné k jednacímu stolu zasednout, protože pokračování diskuse považují za důležité.