ČSA počítají s dalším úbytkem cestujících

Airbus A319 aerolinek ČSA

Airbus A319 aerolinek ČSA Zdroj: Stepan Bruner, E15

Už tak umírněné plány Českých aerolinií pro letošní rok se možná ukážou jako málo konzervativní. Vedle očekávaného útlumu ztrátových linek například do Berlína, Mnichova nebo Curychu přišla v podobě ukrajinskoruské krize nečekaná rána z Východu. Na region bývalého Sovětského svazu přitom letecká společnost výrazně spoléhala.

„Smluvní vztahy s letišti, subdodavateli služeb nebo cestovními agenturami běží v normálním pracovním režimu. Kvůli tamní krizi, napětí a znehodnocení místních měn musí ale každý cestující za letenku do Prahy zaplatit až o čtyřicet procent více, než by za ní dal letos v lednu,“ popsal problémy Jozef Sinčák, který má na starosti obchod a marketing. Podle něj tak ČSA pro letošek počítají s dalším úbytkem počtu cestujících.

Přečtěte si rozhovor s Jozefem Sinčákem

Podle neoficiálních informací přitom loňský rok přinesl naději v podobě stagnace, v létě dokonce pasažérů přibývalo. Výrazný útlum poptávky z východu se už se projevil i omezením linek, na což doplácejí zaměstnanci. Jak informovala ČT, aerolinie zruší 60 míst letušek a stewardů. Ještě předtím ale firma dojednala jejich dočasné umístění u dopravce Travel Servisu za stejných podmínek jako u ČSA. Nabídku přijali pouze čtyři lidé, dalších 19 zvolilo dobrovolný odchod dohodou. „Celkový výsledek bude hodně záležet na vývoji krize mezi Ukrajinou a Ruskem,“ uzavřel Sinčák.