ČSA pronajmou dva airbusy na rok do Saúdské Arábie

Airbus A319 aerolinek ČSA

Airbus A319 aerolinek ČSA Zdroj: CSA

České aerolinie podepsaly kontrakt, kterým na jeden rok od října pronajmou dva airbusy A319 i s posádkami letecké společnosti Saudi Arabian Airlines. Napsal to server iDnes.cz, kterému to potvrdil mluvčí ČSA Daniel Šabík. Po byznysu s Air India v letech 2006 až 2009 je to největší pronájem letadel ČSA v historii firmy.

Kontrakt může firmě pomoci především v zimě, kdy je poptávka po letech v Evropě nižší a dopravci často musí nechat letouny odstavené na zemi. Dva letouny, které ČSA pošlou na Arabský poloostrov, jsou mezi devíti airbusy A319 patřícími českým aerolinkám jedny z nejmladších.

Letadla před odletem do Saúdské Arábie budou ještě přelakována do univerzálního nátěru aliance SkyTeam, v níž jsou ČSA a od roku roku 2012 i saúdskoarabský dopravce. Podle Šabíka budou v Saúdské Arábii působit čeští piloti i letušky. „Na palubě ale bude přítomen vždy i někdo mluvící arabsky,“ dodal mluvčí ČSA.

Tuzemští dopravci mají s půjčováním letadel na Arabský poloostrov poměrně bohaté zkušenosti. Travel Service pravidelně pronajímá své stroje i posádky do Ománu, jeho letadla létala i u saúdskoarabské nízkonákladové společnosti Nas Air, napsal iDnes.