ČSA sdílejí kódy s Air Berlin, nabídnou lety na Island

Airbus A319 Českých aerolinií

Airbus A319 Českých aerolinií Zdroj: CSA

České aerolinie a druhý největší německý letecký dopravce Air Berlin se dohodly na vzájemném prodeji letenek na vybraných linkách – takzvaném sdílení kódů. ČSA díky spolupráci nabídnou pod svým kódem OK letenky na linkách německé společnosti z Prahy do Berlína a dále na Island. Letenky jsou již v prodeji.

„České aerolinie přidají do letového řádu denní letecké spojení mezi Prahou a Berlínem provozované společností Air Berlin. Svůj OK kód budou mít ČSA také na všech spojích do Keflavíku na Islandu, které provozuje z Berlína, Düsseldorfu i Hamburku Air Berlin, a které navazují na přílety ČSA z Prahy,“ uvedly aerolinky.

Air Berlin naopak začnou pod svým kódem AB nabízet lety s ČSA z Prahy do Düsseldorfu, Frankfurtu. Hamburku, Ostravy a Košic. Aerolinky díky spolupráci s českým partnerem nabídnou týdně 85 přímých letů mezi Německem a Českem.

„Spolupráce přispěje k posílení obchodních pozic a nárůstu prodejů obou společností na českém i německém trhu,“ uvedl Jozef Sinčák, předseda představenstva ČSA.

Air Berlin se stejně jako ČSA v poslední době potýkají s finančními potížemi. Zatímco česká společnost loni poprvé za deset let vykázala zisk a její představitelé mluví o obratu v hospodaření, Air Berlin na bod zlomu stále marně čekají. Firma za loňský rok prodělala 446,6 milionu eur, tedy ještě více než v předcházejícím roce. Aerolinky mimo jiné kvůli smlouvám jistícím je před zdražováním paliv nemohly těžit z pádu jejich cen.