ČSA vyšla sázka na nové destinace, linka do Soulu bývá zcela obsazená

Airbus A330 ČSA

Airbus A330 ČSA Zdroj: CSA

Airbus A319 aerolinek ČSA
ATR 72 aerolinek ČSA
Airbus A320 ČSA přistává na pražském letišti
Airbus A319 ČSA na letišti v Praze
Airbus A330 ČSA
11
Fotogalerie

Českým aeroliniím se podařilo podchytit všeobecný rozkvět letecké dopravy. Počet cestujících na pravidelných linkách vzrostl za první tři čtvrtletí meziročně o čtrnáct procent na 1,72 milionu. Tempo růstu se tak v hlavní letní sezoně, která rozhoduje o úspěchu či neúspěchu roku, zvýšilo. Za pololetí činilo dvanáct procent.

„Mezi nejoblíbenější destinace podle obsazenosti patřily Řím, Barcelona, z nově zavedených Malta či Helsinky, ale také linka mezi Prahou a Soulem, kde v létě nebyly výjimkou zcela obsazené lety,“ uvedl mluvčí firmy Daniel Šabík. Průměrná obsazenost se výrazně nezměnila a zůstala na 75 procentech.

„Čísla jsou to rozhodně dobrá, trh mírně ožívá a ČSA otevřely nové destinace. Pro ucelený obrázek je ale třeba vyčkat na finanční výsledky,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Podle něj by ale třetí kvartál mohl pokračovat v tom, co naznačilo pololetí. Tehdy ČSA dosáhly provozního zisku padesát milionů oproti loňské ztrátě 150 milionů.

Národní dopravce vypravil letos o jedenáct procent více letů než ve stejném období loni. Jeho flotila v Praze čítala včetně vypůjčeného slovenského boeingu šestnáct strojů. Dva Airbusy A319 aerolinie před rokem pronajaly i s posádkami a údržbou do Saúdské Arábie. Tamní dopravce Saudia je využívá na vnitrostátní linky. V Saúdské Arábii přepravily letouny ČSA dalších 365 tisíc cestujících.

Pro firmu takzvaný ACMI pronájem představuje významný příjem, arabský kontrakt ovšem vyprší s koncem roku. „ČSA budou jednat o jeho prodloužení. Jednají i o dalších případných ACMI pronájmech, žádný z nich ale není v takové fázi, abychom jej mohli v současnosti potvrdit,“ doplnil Šabík.

Nárůsty letos hlásí celý sektor letecké dopravy, rekordy v létě pokořil například provoz na českém nebi. Branami Letiště Praha prošlo od ledna do srpna 8,5 milionu lidí, o sedm procent více než loni. Řada lidí v oboru ale přílišný optimismus krotí. Obavy panují například z růstu cen ropy, výkyvů kurzu koruny vůči dolaru a euru či z terorismu.