Dálkové vlaky v Česku od prosince zrychlí, v Praze se provoz zahustí

Hlavní nádraží v Praze

Hlavní nádraží v Praze Zdroj: Honza Groh, Wikimedia Commons

Cestujícím na železnici se příští rok dostane alespoň nějaké náplasti na útrapy, které letos způsobuje rekordní množství výluk. Vlaky na některých hlavních tratích významně zrychlí, především díky dokončení velkých koridorových staveb. Podle návrhů nového grafikonu, které se objevují na webových stránkách krajů, se zkrácení dojezdových dob dočkají cestující hlavně na spojích z Prahy do jižních a východních Čech či na jižní Moravu.

Například rychlík z Českých Budějovic do Prahy ušetří oproti dnešnímu stavu deset minut, podobné to bude mezi Chebem a Ústím nad Labem, RailJet na trase Praha–Brno ukrojí sedm minut. O deset minut rychlejší bude i jízda z Prahy do Bratislavy, Vídně a Budapešti.

V mezinárodní dopravě přitom dojde k významné změně na tradiční trase Hamburk–Praha–Budapešť. Spoje se přetnou na dvě větve: z Německa do Prahy a z Prahy do Budapešti. Podobně došlo už na letošek k přepůlení linky Hamburk–Vídeň. V Praze je tak nutné přesedat. Jediným přímým spojem mezi severním Německem a Maďarskem zůstane Hungaria. České dráhy hodlají posílit spojení s Polskem, kde bude místo tří párů operovat hned šest.

4,4 miliardy korun dotací na rychlíky

Podle ministerstva dopravy, které objednává a dotuje rychlíkovou dopravu, se množství spojů příští rok zásadně nemění. Platba se bude upravovat pouze o inflaci a měla by činit zhruba 4,4 miliardy korun.

Změny čekají i pražskou regionální dopravu. Momentální návrhy ROPID počítají s posílením hned několika linek. Například většina vlaků linky S7 z Prahy do Úval by měla nově jezdit až do Českého Brodu, interval ve špičkách se zkrátí z půl hodiny na 15 minut. Odpolední vlaky na lince S9 by měly jezdit z Čelákovic až do Lysé nad Labem. Na říčanské větvi stejné linky by se měla rozšířit odpolední špička. Přibudou vlaky na Posázavském pacifiku.

Praha rovněž počítá s otevřením nové zastávky v Běchovicích, která by měla sloužit linkám S1 a S7. Zajímavostí nového grafikonu je víkendová motorová linka Arrivy z Prahy do Trenčína. Bude jezdit bez dotací. Definitivní podoba grafikonu bude jasná na podzim.

zrychlení rychlíkůzrychlení rychlíků | E15