Dálniční známky lze koupit i na internetu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Mario Spann

Ode dneška (neděle 1.12.) si mohou řidiči koupit dálniční známky s vyznačeným rokem 2014. Jejich cena zůstává na 1500 korunách, nová emise platí tradičně už od prosince. Majitelé letošních kuponů ale nemusejí spěchat, s nálepkou roku 2013 si vystačí až do konce ledna.

Neobvyklé byly pouze letošní peripetie fondu dopravy s hledáním distributora známek. Po dvou neúspěšných tendrech, které měly přinést značnou úsporu za distribuci, vše skončilo opět v rukou České pošty a jejích subdodavatelů firmy MTX a Autoklubu Bohemia Assistance. Otevřené soutěže totiž musely být zrušeny, neboť se do nich přihlásil pouze jediný účastník, právě konsorcium zmíněných společností.

Ačkoliv fond původně očekával cenu za distribuci ve výši 320 milionů korun, bude muset zaplatit přes 360 milionů. Nově si do smlouvy alespoň prosadil povinnost pro prodejce nabídnout známky i přes internet. O známky je přitom mezi řidiči stále větší zájem, za což mimo jiné mohou přírůstky dálniční sítě. Ročních kuponů se ke konci října prodalo 1,98 milionu, což je o 40 tisíc více než loni.