Dálniční známky nemusí automaticky zdražit, řekl Ťok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Dan Ťok
Dan Ťok
3
Fotogalerie

Ministerstvo dopravy v příštích letech nepočítá se zvýšením dálničního poplatku. Pro E15 to uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Minulý pátek odešel do připomínkového řízení návrh novely zákona o pozemních komunikacích, který navyšuje horní limit pro výši dálničního poplatku. Ten by měl v budoucnu přinést i elektronický systém dálničních známek či osvobození od dálničních poplatků pro majitele elektromobilů. 

Novela by měla začít platit do tří let. „Umožní nám zavést elektronické dálniční známky a počítá se zvýšením limitu pro dálniční známky od roku 2020. To ale neznamená, že se automaticky zvýší,“ sdělil deníku E15 ministr dopravy Dan Ťok.

„Limit jsme navýšili s ohledem na vývoj v dalších letech. Nejedná se přímo o zvýšení ročního poplatku, neboť konkrétní výši časového poplatku stanoví nařízením vláda,“ doplnil ministra mluvčí jeho resortu Zbyněk Neusar.  

Jedním z hlavních bodů budoucí novely by mělo být zavedení elektronických dálničních známek. Inspirací se ministerstvu stalo Slovensko a Rakousko. „Naším cílem je zvýšení komfortu řidičů, kteří by k úhradě časového poplatku mohli nově využívat také internet a mobilní aplikace," sdělil Neusar.

Jedním z důvodů zavedení je i snížení nákladů za tisk a distribuci známek. Ministerstvo předpokládá úspory v řádu desítek miliónů korun. 

Zvýhodněni by v budoucnu měli být majitelé elektromobilů a automobilů využívajících k pohonu zemní plyn. „U těchto vozidel se stanoví maximální výše ročního poplatku na poloviční úrovni oproti ostatním vozidlům,“ informoval Neusar.