Další kolaps. Registr aut nezvládl propojení s databází obyvatel

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Centrální registr vozidel zůstal věrný své tradici a ani dnes nefungoval podle představ jeho tvůrců. Ráno po napojení na základní registry osob a nemovitostí na několika místech v zemi zkolaboval. Nefunguje v Praze, Pardubicích, Karviné a Kladně. Na jiných úřadech se systém zpomalil.

Kompletní kolaps systému Praha ohlásila v půl desáté dopoledne. Podle tiskové mluvčí magistrátu Terezy Králové došlo postupně k vyřazení všech pracovišť. „Žádáme veřejnost, aby posečkala se svými žádostmi až do odvolání, neboť pracoviště pražského registru vozidel byla nucena zastavit výdej čísel a není možné odbavovat občany,“ apelovala mluvčí.

Informace o prudkém zhoršení funkce registru připustilo i ministerstvo dopravy. Podle náměstka ministra Miroslava Drobného ale nejde o celkový výpadek, úřad prý ví pouze o dílčích komplikacích a prý už je známé, co je jeho příčinou. Ta by měla být odstraněna ještě dopoledne a systém by poté měl fungovat stejně jako ráno po 7:00 hodině, dodal Drobný.

Registr selhal v řadě regionů

Napojení na centrální registr vozidel ráno v Kladně fungovalo velmi pomalu, asi tak na 15 procent, uvedl Jiří Vrchlavský ze správního odboru. Přibližně po hodině se spojení zcela přerušilo a registr přestal fungovat. Na kladenský úřad do 09:30 přišlo 23 zájemců. „Aktuálně to sice jede, ale neskutečně pomalu,“ řekl kolem 10:00 mluvčí radnice Vilém Frček. Před přepážkami se vytvořily fronty, úřad vyvěsil na dveře omluvu.

Podobná situace nastala v Chrudimi. „Od rána je to stále horší, teď už musíme čekat, s registrem se skoro nedá pracovat. Nechce se rozběhnout, strašně dlouho trvá, než se něco nahraje a také se stane, že se nahraje chyba,“ popsala fungování softwaru po propojení registrů vedoucí oddělení evidence motorových vozidel Městského úřadu v Chrudimi Jana Marková. Úředníci zrušili vyvolávací systém, který určoval pořadí žadatelů, lidé z úřadu většinou rezignovaně odešli.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který také začátkem prosince ze své funkce odstoupil.