Další krok ke sblížení: Havanu a New York spojí letecká linka

Spojení z USA na Kubu bude zajišťovat společnost Sun Country Airlines

Spojení z USA na Kubu bude zajišťovat společnost Sun Country Airlines Zdroj: Konstantin von Wedelstaedt, Wikimedia Commons

Mezi New Yorkem a kubánskou metropolí Havanou začíná fungovat přímé letecké spojení. Jde o další krok v procesu sbližování obou států, které v prosinci oznámili prezidenti USA a Kuby Barack Obama a Raúl Castro.

Kubánská cestovní kancelář Cuba Travel Services začala nabízet úterní lety mezi newyorským mezinárodním letištěm Johna F. Kennedyho a Havanou. Spoj bude zajišťovat společnost Sun Country Airlines a zpáteční letenka má stát 849 dolarů (téměř 22 tisíc korun). V ceně jsou zahrnuty veškeré poplatky, včetně například kubánského zdravotního pojištění.

Vztahy mezi Spojenými státy a Kubou se od prosince pozvolna uvolňují. Minulý týden například po 15 letech mezi sebou obnovily přímé telefonické spojení. USA už také výrazně uvolnily omezení na dovoz řady výrobků a služeb z Kuby.

Cílem sbližovacího procesu má být nastolení normálních diplomatických vztahů. Strany se na datu jejich obnovení zatím nedohodly, i když po druhém kole jednání koncem února uvedly, že byl učiněn pokrok. Šéfka americké delegace Roberta Jacobsonová řekla, že je optimistická, a domnívá se, že obě země by mohly znovu otevřít velvyslanectví před regionálním summitem v Panamě, který začne 10. dubna.

Prezident Obama už vyzval Kongres, aby začal uvažovat o zrušení letitého obchodního embarga uvaleného na Kubu, řada republikánů je však proti a nejprve trvá na zásadních změnách v ostrovním státu směrem k demokracii.

Čtěte také:

Otevření ambasády USA na Kubě se komplikuje, Havana má podmínky