Další pražský spor. Dopravní podnik čelí žalobě firmy BNV consulting

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Pražský dopravní podnik čelí žalobě, kterou na něj podala poradenská společnost BNV consulting. Podnik odmítá uhradit závazky, které mu plynou ze smluv uzavřených minulým vedením. Jde o zakázku za zhruba deset milionů korun. Firma BNV consulting byla v minulosti známá napojením nejen na DPP, ale i na pražský magistrát.

Spor se vede o smlouvu z roku 2009. Poradenská firma měla zpracovat takzvanou analýzu zavedení bezobslužného provozu metra. Zkoumala možnosti, jak by metro fungovalo bez řidičů, dozoru a dalšího personálu. „Materiál nebyl dostatečně kvalitně zpracován, je k ničemu,“ řekl generální ředitel podniku Jaroslav Ďuriš. „Dopravní podnik závazky neuznává,“ doplnil. Představenstvo společnosti podle něj rozhodlo o odstoupení od smlouvy.

“Práci jsme v řádné kvalitě předali objednateli,“ uvedl jednatel firmy BNV consulting Radek Novotný. „Objednatel, bohužel, do dnešního dne za práci nezaplatil, a protože si za výsledky projektů stojíme, nezbylo nic jiného než podat žalobu,“ doplnil.

Firma BNV consulting v Praze dříve působila nejenom v dopravním podniku, zakázky získávala i od pražského magistrátu, pro který zpracovávala třeba audity. Pomáhala s výběrem některých šéfů městských organizací. Několik tendrů prověřoval antimonopolní úřad. Působení v dopravním podniku mimo jiné v době, kdy jej vedl Martin Dvořák, vyneslo firmě zhruba 60 milionů korun. Jednatel firmy Novotný působil v DPP jako ředitel transformace, měl na starosti později kritizované vyvedení činností mimo podnik. Většina smluv s Dvořákovým odchodem skončila. Dozorčí rada je tehdy označila za nevýhodné.