Další smlouva na železnici: Mzdy v ČD Cargo stoupnou o 2,4 procenta

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: CD Cargo

Po Českých drahách a Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) dospěla k uzavření kolektivní smlouvy jednání i třetí železniční společnost, ČD Cargo. Zaměstnancům ČD Cargo v příštím roce vzrostou mzdy o 2,4 procenta. Jde o stejný procentuální nárůst, na jakém se po těžkých jednáních dohodly odbory s vedením ČD.

Stejný zůstane rozsah základních zaměstnaneckých benefitů. Média o tom informoval Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ). ČD Cargo bylo poslední velkou železniční společností, která kolektivní smlouvu pro příští rok neměla.

Zdárné ukončení kolektivních vyjednávání u železničního nákladního dopravce potvrdil i mluvčí společnosti Jakub Ptačinský. Ke konkrétním podmínkám, které vedení s odborovými předáky dohodlo, se ale zatím vyjádřit odmítl.

Na obdobném zvýšení mezd se odbory dohodly 21. prosince v mateřské společnosti, Českých drahách. O den později kolektivní smlouvu pro rok 2012 uzavřeli ve Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která má v Česku na starosti správu a investice do železničních tratí.

Loňská kolektivní vyjednávání se protáhla do druhé poloviny ledna, kdy se ke smlouvě po předchozích potížích připojila poslední odborová organizace, Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromíra Duška. Tomu vadilo zejména zmrazení platů zaměstnanců na úrovni roku 2010 a problematika odměňování odborových předáků podle počtu zaměstnanců, které odborové organizace zastupují.