Deutsche Bahn utíká z Řecka, za sebou nechává korupční aféru

ICE express DB

ICE express DB Zdroj: profimedia.cz

Německý státní železniční dopravce Deutsche Bahn se stahuje z Řecka a dalších trhů s rozvinutým korupčním prostředím. Společnost se tak pokouší odstřihnout od rozsáhlé korupční aféry dceřiné firmy DB International, která jen v Řecku rozdala 315 tisíc eur na úplatcích.

Kromě Řecka Deutsche Bahn opouští i Alžírsko, Libyi, Rwandu a Thajsko. Rozhodnutí následuje poté, co frankfurtské státní zastupitelství zveřejnilo, že Deutsche Bahn je zapletena hned do několika případů uplácení.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung uplácela DB International přinejmenším v uplynulém desetiletí hned v několika státech, aby získala zakázky na poradenství a plánování výstavby železničních projektů. V Řecku se uplácení týkalo stavby metra, které spojuje letiště s městem a přístavem ve městě Korinthos.

Deutsche Bahn přijala následky a „stahuje se z obchodů v mnoha zemích se známým vysokým korupčním rizikem,“ prohlásil člen představenstva Gerd Becht. „Rány jsou hluboké a nová začátek je nezbytný,“ dodal. Státní podnik se vyvázal z více než 30 zahraničních kontraktů.

Na nový začátek už doplatilo několik „pochybných“ poradenských firem, se kterými Deutsche Bahn ukončila spolupráci. Zahraniční kanceláře DB International smí podle nových pravidel držet v hotovosti sumu v místní měně odpovídající nejvíce 500 eur a platby v hotovosti nad 100 eur jsou zakázané.

Státní zastupitelství ve Frankfurtu obvinilo 37 lidí, většinou bývalých zaměstnanců DB International. Německá projekční firma Lahmeyer už svůj podíl na uplácení přiznala a zaplatila pokutu 600 tisíc eur. Zaměstnanec Lahmeyer, který se podílel na uplácení v Řecku, zaplatil pokutu 30 tisíc eur. Lahmeyer kvůli skandálu přestala podnikat v oblasti dopravy.