DHL objednává elektrická letadla. V provozu mají být už v roce 2024

Vizualizace elektrického letounu Alice v barvách DHL

Vizualizace elektrického letounu Alice v barvách DHL Zdroj: Facebook Eviation

Interiér letadla Alice od Eviation
Dvanáct elektrických letadel Alice bude použito výhradně pro přepravu balíčků na americkém trhu, a to z hlavních leteckých uzlů na menší trhy.
Letadlo zvládne uletět na jedno nabití přibližně 800 kilometrů při rychlosti přibližně 400 kilometrů za hodinu.
Logo startupu Eviation
Eviation očekává, že uskuteční první let ke konci tohoto roku.
8
Fotogalerie

Přepravní obr DHL Express spouští elektrickou revoluci. Od startupu Eviation si objednal dvanáct malých nákladních letadel poháněných výhradně elektřinou. Firmy očekávají, že letadla budou nasazena při doručování balíků nejpozději v roce 2024.

Letadla pojmenovaná Alice mají unést přes 1100 kilogramů. Výši investice DHL nezveřejnilo, píše CNBC. „Společně se pouštíme do nové dekády udržitelného letectví,“ řekl generální ředitel DHL Express John Pearson. DHL je pro Alice prvním zákazníkem.

Elektrické letouny chce DHL nasadit výhradně na americkém trhu, a to na letech z hlavních leteckých uzlů na menší letiště. „Elektrická letadla Eviation nahradí některá z našich současných menších, takzvaných feederových letadel,“ uvedl generální ředitel DHL Express Americas Mike Parra.

Letadlo zvládne uletět na jedno nabití přibližně 800 kilometrů při rychlosti přibližně 400 kilometrů za hodinu a nabíjení by nemělo trvat déle než půl hodiny. DHL dodalo, že plánuje zřídit první elektrickou síť pro nákladní leteckou dopravu.

„Pevně věříme v budoucnost logistiky s nulovými emisemi,“ uvedl v prohlášení generální ředitel společnosti DHL Express John Pearson. Eviation očekává, že uskuteční první let svého stroje ke konci tohoto roku a první nákladní letadlo plánuje předat DHL v roce 2024.

Podobným směrem se vydává i konkurence německého gigantu. Například letos v dubnu oznámila americká kurýrní společnost UPS, že kupuje elektrická letadla schopná kolmého vzletu a přistání od společnosti Beta Technologies.