Česká DHL loni navýšila tržby, zisk se naopak propadl

DHL

DHL Zdroj: profimedia.cz

DHL
DHL
Bruselský sklad DHL Express
Bruselský sklad DHL Express
Bruselský sklad DHL Express
19
Fotogalerie

Česká divize celosvětového zásilkového obra DHL zažila povedený rok. DHL Express loni navýšila tržby meziročně o téměř sto milionů korun na 7,6 miliardy, mírně jí vzrostl provozní zisk na více než 130 milionů. Výsledek hospodaření po zdanění se oproti loňsku snížil o třicet milionů na téměř 176 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Zatímco loňské tržby z letecké přepravy se oproti těm z předchozího roku takřka nelišily a přesáhly dvě miliardy, tržby ze silniční a železniční přepravy vzrostly o téměř sto milionů a dovedly firmu k vyšším příjmům.

Tuzemská divize DHL Express, která patří do skupiny Deutsche Post DHL, loni také vyplatila přes 206 milionů coby podíl na zisku z roku 2018 švýcarskému holdingu Danzas AG, jenž je součástí celé skupiny. Přes 77 milionů naopak DHL Express přijala coby dividendu od tuzemské odnože DHL Global Forwarding.

Dnes firma řeší hlavně situaci kolem pandemie, například zrušení většiny letů aerolinek. „Masivní snížení dostupné komerční nákladní kapacity u všech destinací si vyžádalo úpravy našeho distribučního modelu,“ řekl deníku E15 obchodní ředitel DHL Express CZ Jakub Tomšovský.

„Zavádíme nové letecké trasy, mnohdy nepřímé, a zejména nakupujeme další leteckou přepravní kapacitu,“ vysvětlil. Dotaz na dopad pandemie na příjmy firmy nezodpověděl.

Firma, jež převáží i zdravotnický materiál, musela zavést speciální bezpečnostní opatření. Kurýři používají ochranné pomůcky, roušky, rukavice a dezinfekční prostředky. Kdo může, pracuje z domova. Firma podle údaju z loňského roku zaměstnává přes čtrnáct set lidí.

Na mzdách a odměnách jim loni vyplatila 958 milionů, meziročně tedy o téměř třicet milionů více. Kromě Ostravy a Prahy má firma též pobočku v Brně – letos na jaře má na zdejším letišti začít využívat novou halu za asi dvě stě milionů.

Podle DHL zásilkový trh v posledních pěti letech rostl zhruba o deset procent ročně. Z toho těžila i konkurence. Společnost GeoPost, do které patří například česká a slovenská DPD, předloni utržila asi 186 miliard korun. Skupina Packeta, jíž patří logistická firma Zásilkovna, loni dosáhla obratu 1,3 miliardy korun. Společnost General Logistics Systems, jež má v Česku dceřinou firmu GLS, dosáhla ve finančním roce 2017/18 obratu 2,9 miliardy eur. Česká pošta loni snížila ztrátu, která se pohybovala v řádu stovek milionů korun. Přepravní služba PPL je součástí skupiny DHL.

V létě roku 2017 jsme pro vás také připravili videoreportáž z klíčového překladiště společnosti UPS na letišti Kolín/Bonn. Podívejte se na video a nahlédněte i do nákladního letadla:

Video placeholde
Byli jsme uvnitř: takhle nakládá UPS s vašimi balíky. Nahlédněte i do dopravního letadla • e15, Jiří Liebreich