Dluh za vrtuli a dva motory poslal firmu Job Air do insolvence

Saab 340 společnosti Central Connect Airlines

Saab 340 společnosti Central Connect Airlines Zdroj: wikimedia

Dluh za nákup dvou leteckých motorů a vrtule poslal do insolvenčního řízení leteckou společnost Job Air – Central Connect Airlines, která sídlí na ostravském letišti Leoše Janáčka. Ostravský krajský soud se začal zabývat návrhem, který podala britská firma Avia Special Limited. Česká letecká společnost dluží britské firmě necelé dva miliony korun. Dluhy má však ještě u dalších subjektů.

Job Air měl zaplatit celkem více než 258 tisíc dolarů (zhruba 4,7 milionu korun) ve 42 měsíčních splátkách. Uhradil však prý jen 25 z nich a od loňského února neplatí. Stále tak zbývá uhradit 104 tisíc dolarů. Podle návrhu na zahájení insolvenčního řízení dluží dopravce ještě minimálně čtyřem dalším subjektům, mezi nimi má být například Letiště Ostrava nebo Letiště Brno.

Společnost Job Air CCA, za kterou stojí podnikatel Daneš Zátorský, létá pravidelně mezi Ostravou a Vídní. V létě 2009 začala provozovat sezónní linku do Splitu a od června do října 2010 z Brna do Zadaru. Od září 2009 do března 2010 létala třikrát týdně na lince Ostrava - Mnichov. Ve spolupráci s ČSA zajišťuje lety mezi Prahou a letišti Brno a Ostrava. Od října 2010 zahájila pravidelné lety sdílené s ČSA do německého Lipska a od letošního ledna do polské Poznaně.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.