Do Lužné se sjedou mašiny z dob monarchie

Lokomotiva

Lokomotiva Zdroj: archiv

Milovníci železnice budou mít o následujícím víkendu pré. Zřejmě největším lákadlem bude mezinárodní setkání parních lokomotiv z dob monarchie v Lužné u Rakovníka.

Návštěvníci se zde mohou těšit hned na desítku roztopených strojů z České republiky, Rakouska, Polska a Slovenska. K vidění bude například klenot rakouské dráhy, lokomotiva číslo 310.23 z roku 1911, ještě starší stroj zvaný Kafemlejnek z roku 1889 nebo parní motorový vůz Komarek z roku 1903. Řada dalších vozidel bude připravena k prohlídce v místním drážním muzeu. Dráhy při této příležitosti vypraví z Prahy do Lužné hned dva parní vlaky, jeden z Masarykova a druhý z hlavního nádraží.

Především železniční fotografové, takzvaní šotouši, si zřejmě počkají na kavalkádu tří parních vlaků, případně na přehlídku lokomotiv na točně. Velká sláva bude ale i v jižních Čechách. I zdejší akce přitom odkazuje na dobu starého Rakouska-Uherska. Slavit se bude 110 let od zprovoznění první elektrifikované tratě na území monarchie, která vede z Tábora do Bechyně. Na trať se vydá například historický vůz Františka Křižíka zvaný Elinka. Součástí programu bude i přehlídka elektrických vozidel Českých drah, které při této příležitosti zcela vyjímečně vypraví na jih Čech i pendolino. To dojede až do Českých Budějovic. „Je to největší letošní akce Českých drah v Jihočeském kraji,“ uvedla mluvčí ČD Radka Pistoriusová.