Dobeš chystá audit SŽDC. Reaguje na zprávu BIS o možné manipulaci zakázek

železnice

železnice

Ministr dopravy Pavel Dobeš nechá provést kontrolní audit ve Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), kde podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) někteří zaměstnanci mohli manipulovat s veřejnými zakázkami. Jejich "nestandardní postupy" podle BIS mohly zvýhodňovat soukromé společnosti a poškozovat státní firmu. Na základě výsledků tohoto šetření ministr Dobeš zváží další personální změny ve společnosti.

Dokument BIS poukazoval mimo jiné na nestandardní a netransparentní jednání jak zadavatelů, tak i soutěžitelů u státních zakázek. Podle tajné služby selhávali někteří zástupci státu, kteří se účastnili vyvádění majetku ze státních institucí.

Mezi časté jevy patřily provázanost veřejného zadavatele a uchazeče o zakázku, snaha o přidělení veřejné zakázky bez výběrového řízení, úprava zadávacích podmínek ve prospěch předem vybraného kandidáta a nadhodnocování zakázky.

„Audit na prověření zadávání zakázek v oblasti hospodaření a zadávání veřejných zakázek chce ministr Pavel Dobeš zadat co nejdříve,“ řekl Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy. Výběrové řízení na auditorskou firmu by se podle něj mělo uskutečnit na podzim.

Ministerstvo zároveň upozornilo, že ve správě železnic se personální změny odehrály již dříve za bývalého ministra Víta Bárty. Ten vyměnil bývalého šéfa SŽDC Jana Komárka za Pavla Habartu. Pokud se prokáže, že dřívější personální změny v SŽDC nezabránily tomu, aby se ze společnosti vyváděly peníze a děly se i jiné nezákonné praktiky, bude potřeba přikročit k personálním změnám, uvedl Novák.

Podobný audit počátkem letošního roku prověřil České dráhy a nezjistil v případě veřejných zakázek pochybení. Zpráva BIS se nicméně o Českých drahách zmiňuje, ministerstvo dopravy proto bude firmu prostřednictvím dozorčí rady nadále sledovat, zda „jedná hospodárně a zadává veřejné zakázky v souladu se zákonem“, uvedl Novák.