Dobeš: Dostavba dálnice D11 bude moci začít v příštím roce

ilustrační foto

ilustrační foto

Ředitelství silnic a dálnic bude moci příští rok zahájit dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové. Umožní to chystané zvýšení rozpočtu fondu dopravy o čtyři miliardy korun, na kterém se minulý týden dohodla vláda. Po dnešním setkání s prezidentem Klausem to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

„Navýšení rozpočtu umožní v příštím roce financovat zásadní naplánované stavby. To je pro rok 2012 dobrá zpráva,“ uvedl Dobeš.

Dobešovo oznámení o zahájení prací na D11 přivítal hradecký kraj, pro který je dostavba D11 prioritou. „Dotažení této komunikace do krajského města je důležité pro další rozvoj celého regionu. Nadále budeme usilovat o to, aby výstavba dálnice D11 pokračovala i na Jaroměř a k polským hranicím,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

S prezidentem se Dobeš podle svých slov shodl na tom, že doprava a výstavba dopravní infrastruktury jsou růstový segment a omezení výdajů by se později projevilo výpadkem na příjmové stránce státního rozpočtu.

Dobeš původně požadoval navýšení rozpočtu fondu dopravy ve výši 37 miliard o 8,8 miliardy korun, přičemž navíc získal necelou polovinu. Další prostředky chce získat úsporami při výkupech pozemků pro dopravní stavby a při samotném zadávání zakázek. Využívání expertních posudků, systému kvality nebo internetových aukcí spolu s dalšími úspornými opatřeními může podle Dobeše zredukovat ceny zakázek o šest až deset procent.

Úsporná opatření mají pomoci snížit částku z evropských fondů, kterou bude muset Česko vrátit kvůli nerealizování některých staveb. Po navýšení rozpočtu fondu o čtyři miliardy by mělo vrátit kolem deseti až 12 miliard. Pokud by k navýšení nedošlo, bylo by to 36 miliard Kč.