Dohodnuto: Příští rok bude jezdit o šest procent méně rychlíků

České dráhy

České dráhy

Ministerstvo dopravy a České dráhy se po nebývale dlouhém jednání včera dohodly na rozsahu rychlíkové dopravy pro příští rok. Kompromisním řešením je zeštíhlení dotované rychlíkové dopravy o 6,3 procenta oproti dubnovému návrhu jízdního řádu, podle informací serveru E15.cz přitom České dráhy žádaly až 11 procentní útlum.

Srovnání s letoškem ministerstvo neuvádí, na některých spojích bude ale redukce výrazná. Jiné budou naopak zachovány, neboť místo původního škrtu 200 milionů korun bude dotace nižší pouze o 50 milionů. Zbylých 150 milionů úřad sebere Správě železniční dopravní cesty.

Zcela zmizí z jízdního řádu dvě dálkové linky: spěšný vlak z Lužné u Rakovníka do Chomutova a Jirkova a rychlík z Pardubic do Jihlavy. Ministerstvo rovněž upustilo od svých dubnových plánů na zavedení nového rychlíku z Ostravy do Olomouce. Ten měl především pomoci lidem ve Studénce, Suchdole nad Odrou a Lipníku nad Bečvou. V těchto městech nechtějí dráhy zastavovat své rychlíky z Prahy do Ostravy, neboť tyto nově nebudou dotovány. Při tolika zastávkách by se dráhy nemohly rovnat konkurenci RegioJetu Radima Jančury. V uvedených městech tak nebude zastavovat žádný rychlík. Naopak pro Hranice na Moravě se ministerstvu podařilo vyjednat jedno zastavení za dvě hodiny.

Ministerstvo díky „zabavení“ peněz SŽDC upustilo od záměru zrušit rychlíky mezi Ostravou a Jeseníkem na rameni Krnov - Jeseník, dálkové vlaky budou nadále bez omezení jezdit i na úseku Nový Bor - Rumburk, což je část linky z Kolína do Rumburka.

K výraznému omezení dojde na lince Praha - Příbram - Písek - České Budějovice, kterou dráhy s velkou slávou zaváděly před pár lety. Od prosince tady bude řada vlaků zrušena, jiné pojedou jen v některých úsecích či dnech týdnu. Místo současných čtyř rychlíkových souprav tady budou od prosince jezdit pouze tři. Do stejné kategorie spadá i linka Praha - Tanvald. Na úseku z Prahy do Turnova se nic nemění, z Turnova do Tanvaldu ale jízdní řád výrazně prořídne.

K mírnějšímu omezení dopravy, například vynechání některých spojů o víkendech nebo mimo denní špičku, dojde také na linkách České Budějovice - Brno, Plzeň - Cheb, Hradec Králové - Trutnov či Brno - Ostrava.

Ministerstvo dopravy už rozeslalo všechny informace krajům, aby mohly přizpůsobit provoz jimi provozovaných lokálek. Kraje už dopředu avizovaly, že v regionální dopravě se žádné rozsáhlé škrty neplánují.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.