Dopravce ČSAD Jihotrans koupil vlakového dopravce GW Train Regio

ČSAD Jihotrans (ilustrační foto)

ČSAD Jihotrans (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Eddie via Flickr

Jeden z největších silničních dopravců v Česku ČSAD Jihotrans koupil od společnosti IDS sto procent akcií provozovatele regionálních vlaků GW Train Regio. Spolumajitel Jihotransu Robert Krigar prý nebude měnit název ani management koupené firmy.

GW Train Regio se v minulosti jmenovala Viamont Regio a vlastnil ji také dřívější ministr dopravy Aleš Řebíček. Je to největší český soukromý železniční dopravce, od kterého si spoje objednávají kraje a doplácejí mu ztrátu. Vlaky provozuje na šesti regionálních tratích, zajíždí také do Německa a Polska.

Vlaková doprava je logickým doplňkem autobusové, řekl deníku Dnes Krigar. ČSAD Jihotrans provozuje více než 500 autobusů a kamionů. Se společností GW Train Regio se nehodlá účastnit tendrů na rychlíkovou dopravu, chce zůstat u regionálních tratí. Usilovat chce například o provozování šumavských lokálek, na které plánuje vypsat soutěž Jihočeský kraj.

ČSAD Jihotrans předloni vykázala tržby 2,6 miliardy korun, zaměstnává tisíc lidí. GW Train Regio předloni utržila 692 milionů korun a skončila zhruba v milionové ztrátě.