Dopravci žalují ŘSD kvůli mýtu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Letité spory mezi kamionovými dopravci a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) kvůli mýtným nedoplatkům, jež se pohybují v milionech korun ročně, se přiostřily. K dopravcům dorazila další vlna výzev k doplacení mýta od kanceláře Němec, Bláha & Navrátilová, která ŘSD zastupuje.

Firmy přitom považují postup ŘSD za šikanu, neboť velká část požadavků je podle nich neoprávněná. „Od dopravců jsou vymáhány částky, které jsou z 80 procent nelegitimní. Je to dolování peněz jako na Klondiku,“ uvedl včera prezident sdružení dopravců Česmad Bohemia Vladimír Starosta. ŘSD ani jeho právní zástupci (kancelář spoluvlastní bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec) se podle něj neobtěžují zjistit skutečný stav věcí a pořádají na majitele firem „kobercové nálety“. „A čekají, co se z toho ujme, kdo zaplatí,“ doplnil Starosta.

Česmad prý registruje případy, kdy je po dopravcích požadováno mýtné, ačkoli vozidlo nebylo zrovna na zpoplatněné silnici. Navíc ŘSD údajně vymáhá už zaplacené dluhy znovu či požaduje mýto po autech lehčích než 12 tun z doby, kdy ještě tato vozidla platit nemusela. Často se podle dopravců objevují i nefunkční mýtné brány. Česmad proto podal stížnost k Ústavnímu soudu a žalobu na ŘSD podle obchodního zákoníku.

„ŘSD musí poukázat na to, že vymáháním nedoplatků plní své povinnosti stanovené zákonem. V této souvislosti proto považuje za absurdní, že sdružení označuje plnění zákonných povinností za skandální,“ uvedla mluvčí organizace Nina Ledvinová. Podle ní jsou vyjádření Česmadu tendenční a manipulativní.