Dopravní podnik chce půjčit osm miliard na tramvaje, vybírá ze čtyř bank

15T Forcity

15T Forcity

Pražský dopravní podnik řeší, od které banky si půjčí formou směnky až osm miliard korun. Vybírá ze čtyř nabídek. Peníze podle předsedy dozorčí rady podniku Jiřího Pařízka (TOP 09) použije na nákup 32 nových tramvají 15T Forcity a na úhradu dřívějšího dluhu.

Dopravní podnik podle Pařízka oslovil sedm bankovních domů, nabídku dostal od části z nich. Peníze si půjčuje na poslední chvíli, nejpozději v srpnu musí totiž zaplatit čtyřmiliardovou půjčku, kterou si na nákup nových tramvají vzal loni. Další peníze použije na dodávku vozů v letošním a příštím roce. Město podniku odmítlo půjčovat, radní doporučili formu externího financování.

Pařízek konstatoval, že směnka nevyřeší dlouhodobé potíže, které má podnik s financování kontraktu za zhruba 19 miliard korun. Dopravní podnik se zavázal, že od Škody Transportation odkoupí do roku 2018 celkem 250 tramvají 15T Forcity. Do současnosti od škodovky zatím odebral 61 nových vozů. Tramvaje postupně přebírá podle stanoveného harmonogramu. Letos by měly začít dodávky po 1. dubnu.

„Je potřeba, aby dopravní podnik generoval vlastní zdroje,“ uvedl Pařízek. Možností je podle něj několik, jaké to jsou, sdělit nechtěl.

Předseda výboru pro hospodářskou politiku pražského magistrátu Jan Vašíček (TOP 09) uvedl, že náklady na nákup tramvají dosáhnou mnohem vyšší částky než 19 miliard. Kvůli jejich pořízení bylo potřeba zrekonstruovat například vozovny a změnily se i brány depa.

Financování Dopravního podniku je jedním z bodů, kvůli kterým v současnosti vede v Praze TOP 09 s koaličním partnerem ODS na magistrátu dohodovací řízení.

: