Dopravní podnik se hlásí o miliony, o které přišel v kauze opencard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Pražský dopravní podnik se přihlásí k soudu o náhradu škody v kauze opencard. Peníze bude vymáhat po svých bývalých zaměstnancích. Podle policejního posudku půjde o částku přes 20,1 milionu korun. Dopravní podnik bude u soudu zastupovat zmocněnc Petr Prchal, pověření získal od představenstva městské společnosti.

Jedná o škodu, kterou měli dopravnímu podniku způsobit bývalý ředitel úseku služeb Tomáš Petana a bývalý vedoucí jednotky IT Jan Suntych, kteří odpovídali za zpracování a organizaci veřejné zakázky na dodávku software DOS.

„Dopravní podnik tímto krokem jednoznačně potvrzuje svá dřívější prohlášení, ve kterých vždy deklaroval, že bude-li v jakékoliv trestní kauze prokázána a vyčíslena konkrétní škoda, neprodleně se přihlásí soudu a uplatní svůj nárok na náhradu,“ uvedl mluvčí podniku Jiří Štábl.

Neověřená zakázka

Zakázka podle Štábla souvisela s projektem hlavního města na zavedení karty Opencard. K zajištění funkcionality karty, která by umožňovala využívat ji jako jízdní doklad, zadal podnik společnosti Haguess veřejnou zakázku na vývoj a dodání software. Obžalovaní Petana a Suntych se měli provinit tím, že při přípravě zakázky dostatečně neověřili, zda by pro dopravní podnik nebylo výhodnější zakázku zadat jiné společnosti.

V jiné kauze, která se týká prodeje jízdenek, ale dopravní podnik s vyčíslením škody a přihlášením se k náhradě stále váhá. Policie v tomto případu obvinila pět lidí včetně podnikatele Ivo Rittiga z praní špinavých peněz. Dopravní podnik si nechal zpracovat posudek, podle kterého nelze prokázat, zda městské společnosti vznikla škoda.

Podle dřívějších informací médií uzavřel podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Neograph jí prý odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz asi Rittig. Lobbista nařčení fondu i policejní obvinění odmítá.