Dopravní podnik v Praze koupí za miliardu 150 klimatizovaných autobusů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv

Pražský dopravní podnik vypsal soutěž na 150 nízkopodlažních kloubových autobusů za více než miliardu korun. Nakupovat je bude v průběhu pěti let. Půjde o klimatizované stroje, které chce podnik postupně nasadit na většinu linek, třeba na pražské letiště.

Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. „Ročně potřebujeme vyřadit z provozu zhruba 80 až 100 kusů autobusů, abychom udrželi stáří vozového parku pod hranicí zákonných devíti let,“ řekl mluvčí Jiří Štábl. „Chystáme navíc nákup i klasických autobusů,“ doplnil. Kromě toho podnik testuje provoz takzvaných elektrobusů.

Dopravní podnik má podle výroční zprávy k dispozici 1170 autobusů, z toho skoro 500 kloubových a přibližně stejný počet nízkopodlažních. Průměrné stáří autobusů se pohybuje pod hranicí devíti let.

Náklady na jejich provoz v rámci pražské integrované dopravy činí ročně necelé čtyři miliardy korun. Nejdelší trasu má (metrobusová) linka 177, která spojuje Jižní Město se severem Prahy. Měří téměř 29 kilometrů a jízda trvá asi hodinu a čtvrt. Pražský dopravní podnik je největší firmou v ČR, která je v majetku města. Zaměstnává kolem deseti tisíc lidí.