Dozorčí rada ČD schválila nákup sedmi RailJetů

Raijet České dráhy

Raijet České dráhy Zdroj: cd

railjet
railjet
railjtey od Siemensu
Ve vozech Railjet lze rychlost jízdy sledovat na obrazovce
Červená konkurence. U státní ÖBB si cestující může
vybrat, jakým vlakem pojede: od starších vlaků InterCity přes mohutné šedé stroje německé výroby, superrychlé ICE, až po nejmodernější vozy Railjet. V nich lze rychlost jízdy sledovat na obrazovce
7
Fotogalerie
České dráhy po téměř dvouletých peripetiích nakonec skutečně koupí moderní vlaky Railjet z Rakouska. Dozorčí rada dopravce dnes schválila nákup sedmi souprav od Siemensu. Serveru E15.cz to řekl generální ředitel drah Petr Žaluda. Vlaky budou zřejmě jezdit na trase Praha – Vídeň – Štýrský Hradec.

Dozorčí rada dnes také schválila dohodu s Rakouskými spolkovými drahami, která provoz českých vlaků k jižním sousedům umožní. Na provozu se budou podílet oba dopravci.

„Zároveň se zavedením vlaků Railjet na linku mezi Prahou a Vídní budou současné soupravy EuroCity převedeny na jiné linky, především na vnitrostátní spoje, kde nahradí starší soupravy,“ doplnil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. České dráhy zdůrazňují, že Railjety kupují v rámci smlouvy s výrobcem Siemens z loňského září. Ta zněla na 16, následně na 15 souprav. Dneškem má tedy vedení drah souhlas k zadání sedmi souprav do výroby. O případné výrobě zbylých osmi vlaků se rozhodne do poloviny příštího roku. Lpění na loňské smlouvě má u ČD dobrý důvod. Pokud by totiž dopravce uzavíral s výrobcem nový kontrakt, musel by jej znovu odsouhlasit antimonopolní úřad. Ten jednání kolem Railjetů bedlivě sleduje, už dokonce vydal předběžné opatření, které zakazuje uzavřít novou smlouvu na sedm souprav.

Zda skutečně dráhy v budoucnu odeberou všech 15 vlaků není zatím jasné. Nápad na snížení objednávky na sedm souprav se objevil před několika měsíci poté, co zkrachovalo jednání s Deutsche Bahn o provozu českých Railjetů do Hamburku.